Начало Психология Психология на развитието Развитие на бебетата Кога се появява чувството за собствена личност: това в огледалото аз ли съм?

Кога се появява чувството за собствена личност: това в огледалото аз ли съм?

Кога се появява чувството за собствена личност: това в огледалото аз ли съм? - изображение

До ден днешен "тестът в огледалото" остава най-добрият експеримент, разработен за изследване появата на Аз-концепция при кърмачета. 

Странно е като помислим, че е имало време, когато сме нямали понятие за "мен". Простичко изследване, датиращо от началото на 70-те години, предполага, че преди навършването на двегодишна възраст не можем да се разпознаем в огледалото. Поради това изследване и многобройните негови вариации, някои психолози твърдят, че нашата Аз-концепция се появява едва на втората ни година.

След тестването на 88 деца, Амстердам може да получи надеждни данни само за 16 от тях — кърмачетата са си кърмачета и много от тях не искат да играят. От тези 16 бебета Амстердам получава три категории отговори:

от 6-12 месеца: това е друго бебе! Бебето се държи така, сякаш образът в огледалото е някой друг — към когото то проявява приятелско поведение. Те показват подход на поведение като усмивки и издаване на звуци. 

от 13-24 месеца: оттегляне. Децата вече не изглеждат особено щастливи да забележат собствения си образ в огледалото. Някои изглеждат леко предпазливи, докато други се усмихват от време на време и издават звуци. Едно тълкуване на това поведение е, че кърмачетата действат самосъзнателно (може би демонстрирайки Аз-концепция), но това може да бъде и реакция на друго дете.

от 20-24 месеца нататък: това съм аз! От тази възраст децата започват да се разпознават ясно, като сочат към мястото, на което е поставен руж, върху носовете им (не в огледалото). Това категорично предполага, че осъзнават, че образът е техен и, че мястото с ружа е на собствения им нос. 

Въпреки че резултатите на Амстердам са от малка извадка, те впоследствие са повторени с много повече участници. По-късни проучвания в контролни условия установяват, че кърмачетата в този възрастов диапазон не докосват носа си, ако не са намазани с руж. Това показва, че докосването на носа не е просто естествена реакция на бебетата, когато виждат собственото си отражение.

Аз-концепция или просто себеразпознаване?

Разбира се, това проучване опростява психологическата сложност. Психолозите са повдигали всевъзможни въпроси за това какво разкрива огледалото. Може да се каже, например, че кърмачетата просто не разбират лицата особено добре, докато не достигнат до около 2-годишна възраст. В такъв случай, възможно е те да развиват Аз-концепция на много по-ранен етап.

Като алтернатива може да се окаже, че около 2-годишна възраст бебетата развиват солидна физическа или визуална Аз-концепция, но все още имат малко психическо самосъзнание. В този случай целият тест показва, че ние знаем как изглеждаме; може би ние не развиваме нашата Аз-концепция до много по-късно в живота.

Това са само две от общите обяснения, сигурни сме, че можете да се досетите за още алтернативи. Множеството от възможности илюстрира едно от основните препятствия в детската психология: резултатите са особено двусмислени, тъй като могат да се правят само ограничени тестове върху бебетата. Все пак, въпреки тези алтернативи, тестът с огледалото се оказва забележително издръжлив през годините и все още се използва до днес, за разлика от много други, които не издържат на времето.

Социалното дете

Една от причините за нейната гъвкавост е, че изглежда, че в тази възраст може да се появи Аз-концепция вследствие на всички други неща, които знаем за децата. От 2 до 4-годишна възраст децата започват да демонстрират бързо нарастване на социалното поведение. Да бъдеш способен да различаваш себе си от другите хора е от основно значение за успешни социални взаимоотношения, а не за просто взаимодействие. Изглежда малко вероятно бебетата да могат да изграждат взаимоотношения с останалите без някакво ограничено понятие за себе си.  

Тестът с огледалото е използван още върху други животни, за да тества тяхната Аз-концепция, всъщност той първоначално е приложен върху шимпанзета от проф. Гордън Галъп няколко години преди Амстердам. Всички големи маймуни преминават теста заедно с делфините, китовете и слоновете. В едно скорошно проучване огледало с височина 2.50 м е поставено в заграждението на слон в зоопарка Бронкс в Ню Йорк, а слоновете имат надпис върху главите им. Изследователи, наблюдават реакциите на слоновете и забелязват как слоновете докосват боята върху главата си. 

Не е случайно, че слоновете, както и другите животни, които преминават теста, имат сложни социални системи. Основното самопознание е ключът към това да можем да се свързваме с другите; с това знание бебетата правят първите си боязливи стъпки в социалния свят. 

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: spring.org.uk

Снимка: essentialbaby.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНовиниСпортИсторияСоциални грижиФизиологияХранене при...ТестовеАлт. медицинаКлинични пътекиОрганизацииНормативни актовеСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители