Начало Психология Психология на развитието Развитие на бебетата Развитие на бебето между шестия и дванадесетия месец

Развитие на бебето между шестия и дванадесетия месец

Развитие на бебето между шестия и дванадесетия месец - изображение

През първите шест месеца децата се наместват в нашия свят като чужденци в нова страна. Те опознават околната среда. Научават много за себе си и тялото си. Разбират какво е да си обичан и самите те започват да обичат.

Месец шести

В действията и реакциите на бебето можем да открием появи на характерът му, да усетим дали е отстъпчиво или упорито, плачливо, или нежно, а може би силно социално и игриво. Вече е започнало да познава името си и интонацията, когато му говорят. Изразяването на настроения е разпознаваемо. Тренира как да използва гласа си.

Вече съвсем целенасочено проявява характер, когато общувате. Може да се види дали е по-отстъпчиво, инатливо или склонно към плач, нежно (склонно към гушкане и желаещо внимание), или активно (игриво и проучващо максимално средата). Паметта му и адаптивността му работят все по-добре заедно, реагира на името си, на интонацията на гласа на майката. Настроенията му са лесни за разпознаване, стават все по-близки до общоприетите. Проучва начините за изразяване, репертоара от звуци се увеличава.

Месец седми

Гневът и недоволството стават лесни за изразяване. Майката е пример в живота на мъника, тя му говори и е модел за общуване. Приблизително през седмия месец, отрицанието под формата на “НЕ”, се изяснява съвсем чисто в ума на бебето. Социалното взаимодействие е започнало да му доставя удоволствие и го знае. Опитите за имитация на звуците, издавани от възрастните, доставят удоволствие и предизвикват интерес в околните. Превръщат се в любимо занимание на бебето.

Месец осми

Разликата между познати лица и напълно непознати, е вече ясна, за бебето. Непознатите са символ на неизвестност и предизвикват страх, тревожност, понякога срамежливост. Предпочитанията към играчки стават вече толкова ясни, че за тях се предприемат целенасочени действия. Ако въпреки желанието играчката не бъде достигната, плача се използва, за да манипулира околните и да я получи.

Месец девети

Социалната чувствителност се е повишила. Игрите са най-приятни някъде около мама, другите деца са изключително интересни, но предизвикват цяла палитра от емоции. Имитацията на чужди жестове подпомага опознаването на значението им. Огледалото е обект на интерес и радост, предизвикващ усмивки и целувки.

Месец десети

Бебето вече се осъзнава като ценен, можещ член на семейството – самоуважението бавно се развива. Положителните признания като ръкопляскане и похвала, го карат да се чувства добре. Осъзнава опасности от типа на височини. Тревожните симптоми се появяват без ясен стимул, за разлика от преди. Настроенията му са конкретно изразени, детето започва да различава ясно емоционалните състояния.

Месец единадесети

Проявите на характер могат да стигнат до неотзивчивост, дори когато най-важният човек (майката) го помоли за нещо. Упоритостта се затвърждава, а с нея и волевите процеси. Одобрението е най-голямата награда и бебето се старае да я достигне. Заедно с това се заражда и желание да избегне неодобрението.

Месец дванадесети

Поради факта, че бебчето е натрупало някакъв социален опит, се усеща способно и имащо избор. Това усещане за избор е полезно, въпреки че може да създаде колебание между това дали да изпълни, или не инструкции, дадени от родителите. Подобни колебания го карат да се справи с вътрешни конфликти и да натрупа опит в тази, придружаваща целия живот “игра на ума”. Заражда се чувство за хумор, което е висша мозъчна функция и ще го направи много по-адаптивно.

 

През първата годинка от живота, бебето извършва пълна адаптация към вселена, с която няма как да е запознато. Това е периодът на най-усилено учене на мозъка. Период, в който мъничето опознава едновременно себе си, околния свят, чувствата си и социалните връзки. Най-фантастичният период в човешкия живот.

 

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: AmericanBaby.com
Снимки: thebump.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниХранене при...СпортАлт. медицинаСоциални грижиТестовеИсторияФизиологияОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеБотаникаЛеченияСпециалистиПроизводителиРецептиИнтервютаАнкетиОбразованиеЗаведенияИзследвания