Начало Психология Социална психология Аз Колко тежи вашата чаша с вода? Кратка история за това как ни влияят проблемите

Колко тежи вашата чаша с вода? Кратка история за това как ни влияят проблемите

Колко тежи вашата чаша с вода? Кратка история за това как ни влияят проблемите  - изображение

Кратка история, публикувана в Mindful Schools, ни дава сериозен повод да се замислим по какъв начин проблемите се отразяват върху живота ни.

По време на лекция по управление на стреса психолог се разхождал в зала, пълна със студенти. Изведнъж той спрял на място и вдигнал високо чашата си, която била пълна с вода. Разбира се, студентите очаквали той да ги попита наполовина празна ли е чашата или наполовина пълна, но преподавателят ги изненадал с въпроса колко според тях тежи тази чаша с вода. Предположенията на младежите били от 100 до 200 грама.

Но отговорът бил следният: "Абсолютната тежест на тази чаша всъщност е без никакво значение. Тежестта зависи от това колко дълго ще държим чашата в ръката си. Ако държите чашата в продължение на една минута, това няма да ви затрудни, но ако я държите един час, ще ви заболи рамото. Ако пък я държите цял ден, ръката ви ще се парализира. Забележете, във всеки един от тези варианти тежестта на чашата е еднаква, колкото по-дълго обаче я държите, толкова по-тежка за вас ще става чашата", обяснил преподавателят.

"Причините за тревоги и стрес в живота са точно като чашата с вода. Ако фокусираме вниманието си върху тях за кратко, не би се случило нищо. Помислим ли обаче върху тях по-дълго, от тях започва да ни боли. Ако размишляваме за тях цял ден, те ни парализират - правят ни напълно неспособни да насочим вниманието си към нещо друго. Запомнете: поставяйте чашата на масата, поставяйте я настрани от вас", посъветвал преподавателят студентите си.

Колко тежи вашата чаша?

По статията работи: Ина Фенерова

Източник: Mindful Schools

Снимка: LinkedIn

Още по темата:

4.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноСпортЛайфстайлБотаникаАлт. медицинаЛеченияСнимкиТестовеСоциални грижиХранене при...