Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Еуфорията може да е симптом на болестно състояние

Еуфорията може да е симптом на болестно състояние

Еуфорията може да е симптом на болестно състояние - изображение

Красива дума, описваща детско щастие и активност, не мислите ли? Но какво всъщност е еуфорията и какви сигнали ни дава?

Тя е преобладаващо усещане за щастие, радост и благополучие, която завладява индивида. Хората, които изпитват еуфория, могат да се чувстват безгрижни, в безопасност и освободени от всякакъв стрес. Тази емоция може да бъде или нормална реакция към щастливи събития, или симптом на злоупотреба с вещества, дори определени психични състояния.

Еуфория и невротрансмитери

Допаминът е основният невротрансмитер, отговорен за еуфоричните състояния на индивида. Това химично вещество дава възможност на мозъка да възприема усещането за удоволствие и благополучие, а недостатъчното количество допамин може да попречи на способността на човек да го изпитва. Серотонинът може също да повлияе на чувството за благополучие, въпреки че обикновено не предизвиква чувство на еуфория. Медикаментите, които регулират невротрансмитерите, могат да дадат възможност на хората да изпитат удовлетворение и щастие, както и по-възбудени чувства на еуфория. Подобни регулиращи медикаменти се използват при депресивни и тревожни състояния, за да подобрят живота на страдащите пациенти.

Причини за възникване на еуфория

Еуфорията сама по себе си не е болестно състояние и всъщност е един от най-приятните аспекти на това да сме човешки същества, способни на щастие. Сексуалното удовлетворение, вълнуващите събития в живота, постиженията и любовта могат да провокират чувства на еуфория, и е съвсем нормално да го правят. Физическата дейност също може да донесе усещане за еуфория, когато тялото изчерпа своите гликогенни запаси и започне да освобождава ендорфини. Но понякога това блажено усещане се появява, без да има конкретен контекст, като това може да се окаже признак за сериозен проблем.

Една от причините за „необяснима“ еуфория е употребата на наркотици. Канабисът, хероинът, екстазито и голяма част от халюциногените могат също да причинят това чувство. Често самата емоция намалява при повтаряне на употребата. Вещества, предизвикващи еуфория действат директно на нервната система и нивата на допамина.

Манийните състояния, предизвикани от биполярно разстройство в психичната сфера или циклотимия, често предизвикват периоди на еуфория, последвани от такива на депресия.

Макар, че се срещат рядко, някои мозъчни травми и наранявания на главата причиняват несъответстващи на обстоятелствата чувства за еуфория. Когато тумор или нараняване на главата пречи на способността на организма да обработва отрицателните емоции или да променя продукцията на невротрансмитери, текущата еуфория може да бъде видимият резултат.

Някои шизофренни пациенти изпадат в еуфория, особено ако имат приятни заблуди и халюцинации.

Липсата на кислород също може да причини еуфория. Подобни състояния са видими при хора, които преминават през съществена денивелация и се оказват на по-разреден въздух, поради изкачването.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: goodtherapy.org
Сниимк: 2oceansvibe.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиБотаникаПсихологияЛюбопитноСпортЗдравни съветиНовиниИнтервютаЛайфстайлСнимкиИсторияЛечения