Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Какво да очакваме при паническа атака

Какво да очакваме при паническа атака

Какво да очакваме при паническа атака - изображение

Пристъпите на паника са най-честият симптом, свързан с диагнозата паническо разстройство. Въпреки това, те могат да се окажат признак за голямо разнообразие от психически разстройства като тревожност, емоционални проблеми и др. медицински състояния.

Какво е усещането при паническа атака

Паник атаката може да се опише като интензивно чувство за страх или екстремни нива на нервна възбудимост, които се появяват внезапно. Обикновено емоцията на ужас и страх се появява без предупреждение, и не съответства на действителна заплаха, или опасност. Пристъпите на паника често са кратки. Ефектите от тях обаче могат да се задържат няколко часа след първоначалната атака.

Често включва комбинация от емоционални, когнитивни и физически симптоми. Може да ви донесе дори срам и усещане за неудобство от получените чувства. Често възникват различни соматични симптоми, включително потене, треперене и болка в гръдната област. Човекът, страдащ от паническия пристъп, е и под влияние на страха, че ще загуби разсъдъка си в пика на симптоматиката. Цялостно тези симптоми могат да доведат до усещане за истински ужас, който кара човек да избягва ситуации, подобни на тази, в които е получил атаката.

Как лекарите могат да диагностицират паническите атаки

Стандартният начин за потвърждаване на това състояние се състои в следване на диагностичен наръчник, одобрен от СЗО (Световната Здравна Организация). Диагноза се поставя при наличие на 4 или повече от тези симптоми:

- сърцебиене или ускорен сърдечен ритъм;

- прекомерно изпотяване;

- треперене или тремор на отделни мускулни групи;

- недостиг на въздух;

- усещане за задушаване;

- болка в гърдите;

- гадене или коремна болка;

- чувство за замаяност, нестабилност или слабост;

- дереализация или деперсонализация;

- страх от загуба на контрол или лудост;

- силен страх от смъртта;

- усещане за изтръпване или сковаване;

- втрисане или горещи вълни.

Преди да се постави подобна диагноза, трябва да се изключат отделните медицински състояния, които могат да причинят част от тези симптоми и заплашват физическото здраве.

Еднакви ли са всички панически атаки?

Не всички пристъпи на паника са сбор от еднакви усещания. Учените са обособили три основни групи.

Неочаквани панически атаки

Те се появяват изведнъж, без преди това да е имало каквито и да е признаци за предстоящото състояние. Симптомите се появяват внезапно силно.

Панически пристъп със симптоматика, свързана със ситуацията

Те атакуват, когато страдащият е подложен на определен задействащ механизъм (стимул). Пример са моментите, в които хора със страх от височини изпадат в състоянието, защото са на висока скала.

Атаки след плашещи ситуации

Те са подобни на предходните, но невинаги се случват едновременно с наличието на плашещи обстоятелства. Пример е как човек, който се страхува от летене, може да издържи на напрежението през целия полет и да получи паническа атака след кацането.

Щом имате панически атаки, това значи ли, че имате паническо разстройство?

Това, че сте получили панически атаки, не значи непременно, че страдате от паническо разстройство. Хората, които живеят с патологичното състояние, са подложени на повтарящи се и неочаквани пристъпи. Паническите атаки са често срещан симптом и при тревожни разстройства.

Лечими ли са паническите атаки

Паническите атаки са лечимо състояние. Обикновено вариантите за лечение включват комбинация от медикаменти и психотерапевтични сеанси. Консултациите с психолог могат да са полезни при изследването на страховете и поемане на контрол над физическите усещания. Медикаментите играят роля за облекчаването на самите симптоми.

Съществуват много стратегии за самопомощ при получаване на паническа атака, като най-често срещаните са:

- Дихателни упражнения;

- прогресивна мускулна релаксация;

- визуализация;

- десенсибилизация.

Ако страдате от пристъпи на паника, е важно да потърсите професионална помощ. Колкото по-рано започнете лечение, толкова по-вероятно е да овладеете симптомите бързо и да прекратите паническите атаки.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywellmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниЛеченияЛюбопитноСпортИнтервютаСнимкиЛайфстайлИстория