Начало Психология Социална психология За психологията Живеем във време, в което хората бъркат известността със самочувствие

Живеем във време, в което хората бъркат известността със самочувствие

Живеем във време, в което хората бъркат известността със самочувствие - изображение

Желанието за популярност започва да придобива застрашителни размери в днешната култура поради разцвета на социалните медии и "славата", която тя вдъхновява. Напоследък не са рядкост и работодателите, които изискват да имате определено ниво на "последователи", за да се класирате за различни позиции, заради трафика, който ще доведете до компанията.

Разбира се, това е достойно за възхищение, но от друга страна търсенето на подобен престиж може да е в ущърб на вашето самоуважение.

Питате се как е възможно това? Как бихте могли да имате ниско самочувствие, ако сте обожавани от вашите връстници? Отговорът е съвсем прост - има два вида самоуважение – истинско, овладяно себелюбие, вдъхновено от нас самите и повърхностно самочувствие, което се генерира от външни източници като слава, богатство и популярност. Ние изчисляваме собствената си стойност с нивото на престиж, което сме в състояние да постигнем.

Има няколко характеристики, които различават хората с истинско самочувствие от тези, при които и самоувереността, и самоуважението и самочувствието са фалшиви.

Как се представяме на публично място

Истинско самочувствие:

Хората, които истински вярват в себе си, не изпитват нуждата да скрият или да покажат лицето си. Те не се страхуват да признаят грешките си и ако не друго, знаят как да ги приемат и дори ги прегърнат, защото осъзнават, че са напълно несъвършени и това е съвсем нормалн.

Фалшиво самочувствие:

Несъвършенството е признак на слабост и е напълно неприемливо. Те ще направят всичко възможно, за да изобразят имидж на безупречност и често сами ще се възхищават и изтъкват славата и богатството си. Те ще унижават останалите, защото не разполагат с това, което те самите имат и ще се погрижат другите да признаят, че притежават най-доброто от най-доброто.

Осигуряване на време за нещата, които са от значение

Истинско самочувствие:

Независимо колко зает сте, винаги ще намерите време за хората и за най-важните за вас неща. Мъдрите хора казват: "Ако искате нещо да се свърши, помолете зает човек да се заеме с него." И това е вярно. Най-натоварените хора винаги са в състояние да планират време за важните неща.

Фалшиво самочувствие:

Хората с фалшиво самочувствие не могат да се притесняват. Те са твърде заети с елитни дейности. Те са напълно способни да пренебрегнат хората, които винаги са били на точното място и в точното време за тях, просто защото вече не се вписват в престижния им начин на живот. Те очакват техните стари приятели и близки да разберат, че са прекалено заети за тях, защото имат по-важни неща, за които да се грижат.

Разбиране на другите

Истинско самочувствие:

Хората с истинско самочувствие отделят време да разберат другите - техните мотиви, намерения и основни аспекти, които вдъхновяват действията им. Преди да си създадат мнение или да направят прибързана преценка, винаги питат, за да имат възможност разберат каква е действителната ситуация.

Фалшиво самочувствие:

Хората с фалшиво самочувствие предполагат, че познават ситуацията, без дори да отделят време да попитат или да разберат. Всеки, който е по-малко щастлив от тях, просто не се е постарал достатъчно и заслужава каквото и да било трудност.

Как се справяме с проблемите

Истинско самочувствие:

Когато се сблъскват с проблеми, те признават вината си, когато това е необходимо, и търсят начини да намерят решение.

Фалшиво самочувствие:

Те ще избегнат и омаловажат проблемите, като използват механизми за справяне като отричане, за да отстранят бедите и никога да не се занимават с тях. Далеч от очите, далеч от ума. „някой каза ли нещо?! Не чувам!”…

Да бъдем верни на себе си

Истинско самочувствие:

Тези хора приемат недостатъците и несъвършенствата си. Те не позволяват на бедите да засегнат уважението, което изпитват към себе си, не отстъпват от принципите си, а се придържат към своята ценностна система, защото знаят, че в края на деня ще трябва да се изправят пред себе си.

Фалшиво самочувствие:

Тези хора много лесно ще изоставят морала си, защото моралният им компас е изключително крехък поначало. Те ще пожертват ценностите си, за да постигнат славата или богатствата, които желаят.

Днешното виждане за успех е станало смъртоносно изкривено.

Кой всъщност определя стандарта за това какво означава да си успешен? В нашето общество успехът не е осезаем, освен ако нямаме какво да покажем за него. Готина кола, голяма къща или дизайнерски дрехи или аксесоари. И сега има нов фактор – Последователите в социалните мрежи. Ако не разполагате със завиден на брой последователи, е излишно да се стремите към успех, защото никой няма да обърне внимание на това, което правите.

Тъжно е, че толкова много хора са готови дори да унизят себе си, за да постигнат така бленуваната популярност. Напоследък толкова много жени са склонни да публикуват абсурдни и неприятни снимки в интернет, само за да привлекат вниманието и да съберат повече, и повече лайкове. Като цяло няма лошо в това да искаш да си харесван, но когато това започне да излиза извън граници, когато дори забравяш за моралните си принципи и си готов на всичко, само за да увеличиш броя на последователите си или лайковете, които събираш, единственият губещ си ти.

Време е да започнем да бъдем истински

За да се върнем в контакт с истинската си същност и да разтърсим това "фалшиво самочувствие", трябва да се дистанцираме от нуждата си да бъдем популярни в социалните мрежи. И когато спрем да живеем и правим нещата просто за лайковете и признанието на последователите ни, нуждата от тази обратна връзка ще се изпари.

Научете се да живеете в момента!

Не изчислявайте деня си според в броя на публикациите си в социалните медии, не действайте според това колко лайка би събрала определена ваша постъпка. Престанете да живеете пред екрана. Обърнете внимание на света около вас. Говорете с хората около вас. Имайте истински, реални разговори, който ще доведат до истински, реални преживявания.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: lifehack.org
Снимка: asvalkirias.com.br

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияАнкетиСнимкиНовиниЛюбопитноСоциални грижиТестовеЗдравни съвети