Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Зависимост към смартфон и интернет: Съвети за самопомощ – част 1

Зависимост към смартфон и интернет: Съвети за самопомощ – част 1

Зависимост към смартфон и интернет: Съвети за самопомощ – част 1 - изображение

Специалистите препоръчват няколко стъпки, които можете да предприемете, за да контролирате използването на смартфона си и интернет. Можете да се справите и сами, но с уговорката, че сте честни към себе си и сте готови да потърсите външна помощ – семейство, приятели, професионален терапевт, веднага щом осъзнаете, че губите борбата с пристрастяването.

За да идентифицирате проблемните зони, започнете да си водите дневник за това кога и колко използвате смартфона си за незначителни дейности (за тази цел може да използвате и приложения, които да ви предоставят информация за това колко време прекарвате онлайн). Когато имате яснота в кои часове от деня използвате телефона си повече и когато си дадете сметка, че бихте могли да инвестирате това време в куп полезни дейности и ангажименти, много по-лесно ще ограничите използването на телефона си и ще върнете контрола върху времето си.

Съсредоточете се в откриването на причините, които ви карат да вземете телефона си

Самотни ли сте или сте отегчени? Тъжни ли сте или ви е скучно? Ако се борите с проблеми като депресия, стрес или тревожност, например, прекомерното използване на смартфон и интернет може да задълбочи проблемите ви. Заменете ги с по-здравословни и по-ефективни начини за управление на настроенията си - като практикуване на различни техники за релаксация.

Разберете разликата между реалното взаимодействие между хората и разговорите онлайн. Хората са социални същества. Ние не сме устроени да живеем в изолация или да разчитаме на технологията, за да общуваме. Социалните взаимодействия лице в лице, контактът с очите, езикът на тялото може да ви накара да се чувствате спокойни, разбрани и в безопасност.

Онлайн комуникацията е лишена от ценността на невербалните знаци и точно по тази причина тя няма положителен ефект върху емоционалното ви благополучие. Освен това, онлайн приятелите не могат да ви прегърнат, когато ви е тъжно, нито да ви посетят, когато сте болни, нито да празнуват с вас щастлив повод.

Изградете умения за справяне

Може би онлайн комуникирането в социалните мрежи е вашият начин да се справите със стреса или гнева. Или може би ви е трудно да създавате реални връзки с хората. Изграждането на умения в тези области ще ви помогне да овладеете стреса и напрежението във всекидневния живот, без да разчитате на вашия смартфон.

Идентифицирайте всички основни проблеми, заради които сте развили зависимост към смартфона си

Имали ли сте проблеми с алкохола или наркотиците в миналото? Чувствате ли се вцепенени или под напрежение, когато сте заобиколени от много хора? Самотни ли сте?

Справяне със самотата и срамежливостта

Поставете си за цел да създавате приятелства и да поддържате социални контакти, дори ако сте срамежливи и стеснителни. Ако се страхувате, че няма да успеете да се справите сами, потърсете помощта на опитен терапевт.

Укрепване на връзките със семейството и приятелите

Колкото е възможно по-често през седмицата отделяйте време за реална комуникация с приятели и семейство. Ако сте срамежливи, има начини да преодолеете социалната си тревожност и да създадете трайни приятелства, без да разчитате на социалните медии.

За да намерите хора със сходни интереси, задълбочете връзките си с колеги по време на работа, посещавайте различни организирани занимания или се включете като доброволец за благородна кауза. Това ще ви предостави възможности да общувате с хора, които споделят вашите интереси, и ще улесни естественото създаване на приятелства, което ще подобри живота ви и ще укрепи здравето ви.

Към втора част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимка: culturehook.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноНовиниХранене при...Алт. медицинаТестовеАнкетиЛеченияНормативни актовеВидеоЗдравни проблемиОрганизации