Начало Психология Поведенческа психология Патология Знаем ли достатъчно за зависимостта към интернет

Знаем ли достатъчно за зависимостта към интернет

Знаем ли достатъчно за зависимостта към интернет - изображение

Интернет промени живота ни, правейки информацията по-лесно достъпна и създаде връзки за хората по света. Животът е много по-лесен, щом имаш неизчерпаем източник на информация, която иначе трябва да помниш. Смартфонът винаги е в джоба ти, компютърът знае всичко, забавление може да намериш във всеки миг, за да освободиш ума си от натоварващите ежедневие и битовизми.

Въпреки всичко хубаво се оказва, че много хора прекарват изключително много време „в мрежата“, пред компютъра и с телефон в ръка. Толкова много, че машината се превръща в център на техния живот. Това може да доведе до компютърна или интернет зависимост.
Пристрастяването неизменно е плод на прекомерна употреба на компютър и интернет. Катедрата по психиатрия на зрели хора към Полския Медицински Университет, показва, че пристрастяването към интернет е доста популярно и често срещано сред младежите, особено сред тези, които са израснали като единствено дете в семейството. Някой източници твърдят, че всяко 4-то дете страда от подобна зависимост, като рискът се увеличава, поради постоянния достъп до мобилни устройства.

Както всяко заболяване и това има своите разновидности, като всяка от тях носи особености:
1. Потъване в информационния поток. Твърде много онлайн сърфиране води до намаляване на работната продуктивност и взаимодействието с близките и семейството.
2. Натрапливо усещане. Прекалено дълго време, прекарано в онлайн дейности, като търговия, хазарт и шопинг, могат да доведат до сериозни проблеми.
3. Заместване на интимни отношения. Пристрастяване към сайтове със сексуално съдържание често засяга реалния живот и взаимодействието, дори с потенциални партньори.
4. Кибер социум. Прекалено използване на сайтове за социални контакти, създаващо само онлайн взаимоотношения, може постепенно да убие реалните контакти с близки, приятели и колеги.

Какво причинява пристрастяване към компютрите/интернет и мобилните устройства?

Когато зависимият се почувства претоварен, засрамен, депресиран, самотен или тревожен, използва интернет, за да потърси утеха или да избяга от света, нанесъл му вреда. Проучванията на Университета Айова показват, че шансът за пристрастяване към интернет се увеличава с наличието на депресивни епизоди. Липсата на емоционална стабилност, при тревожност и депресия, изисква подкрепа от околните, но ако не бъде открита такава, страдащият се обръща към компютъра/мобилното устройство и интернет, за да запълни празнината. Емоционалните празнини никога не остават за дълго непроменени. Не са редки случаите на хора, пристрастяващи се към интернет, след като в миналото им има друга зависимост – алкохол, наркотични вещества, секс или хазарт.

Някои личности са предразположени към компютърно или интернет пристрастяване, пример са страдащите от тревожност и депресия. Липсата на емоционална подкрепа при тях означава, че се обръщат към интернет, за да запълнят тази нужда. Хората, които са прекалено срамежливи и не могат лесно да се общуват със своите връстници, също са изложени на по-голям риск от развиване на зависимост.
Пристрастяването се отразява както на емоционалните и психически процеси, така и на физическото състояние. Въпреки че при всеки човек са различни, при познаване на личността, промените са видими.

Симптоми от емоционалната сфера

• Чувство за вина и следващите го действия (целящи да го намалят).
• Безпокойство, тревожност в среда, изключваща интернет/компютър/мобилно устройство.
• Депресивни епизоди.
• Еуфоричност при достъп до устройството, създаващо зависимостта.
• Неспособност за спазване на графици и срокове.
• Склонност да се лъже относно обстоятелства, свързани със зависимостта.
• Липса на усещане за време.
• Изолация.
• Избягване на други дейности.
• Отбранителност.
• Превъзбуда в необичайни моменти.

Физически симптоми при прекален престой пред компютър

• Болки в гърба и кръста.
• Главобол.
• Промяна в теглото.
• Смущения на съня.
• Замъглено или напрегнато зрение.

Какви са ефектите от зависимостта

Краткосрочните ефекти на онлайн пристрастяването включват недовършени задачи, забравени отговорности, емоционален дисбаланс, занемаряване на работния процес, изолация от нормалното ежедневие и промяна в телесната маса. Дългосрочни ефекти се наблюдават във физическата сфера, като болки в гърба, болки в шията и проблеми със зрението, когато се взирате в екрана, като продължава и развитието на емоционалните проблеми. Това може да доведе до финансов фалит, особено ако времето, прекарано онлайн, е фокусирано върху пазаруване, хазарт и игри.

Има ли тест за тази зависимост

Направени са много проучвания по въпроса, но най-достъпен е въпросникът на д-р Кимбърли С. Янг, базиран на други разстройства, за да оцени нивата на пристрастяване. Това е въпросник за диагностика на интернет зависимост. Положителният отговор на пет от осемте въпроса може да е показателен за онлайн пристрастяване.
Ето и въпросите:
1. Докато не се занимавате с интернет, обмисляте ли предишната и бъдеща онлайн дейност?
2. Имате ли нужда да бъдете онлайн по-дълго, за да сте удовлетворени?
3. Имали ли сте няколко, но неуспешни опита да намалите, спрете или контролирате използването на интернет?
4. Ставате ли мрачни, неспокойни, раздразнителни или депресирани, когато спирате или намалявате употребата на интернет?
5. Време прекарано онлайн по-дълго ли е от първоначално планираното?
6. Дали времето прекарано онлайн вреди на важните за вас взаимоотношения, училище, работа, семейство?
7. Криете ли от някого колко време прекарвате онлайн, с мобилното устройство или на компютъра?
8. Интернет служи ли като бягство от проблеми или облекчение от лошо настроение?

Има ли лекарства за интернет зависимостта

Тази зависимост най-често е пряко свързана с основните емоционални разстройства (депресия и тревожност), така че медикаментите, използвани за тяхното лечение могат да имат ефект, за да подпомогнат подобряване на състоянието. Депресията се разглежда като рисков фактор и причина за онлайн пристрастяване. Лечението на депресията може да намали шанса за появата на зависимостта. Както при всяка зависимост не може да се разчита на лекарствените продукти, а е наложителна намесата на специалист и правилната терапия.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychguides.com
Снимка: thunderdungeon.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актовеПсихологияСнимкиНовиниАлт. медицинаИзследванияЛечения