Начало Психология Поведенческа психология Патология Защо зависимите вземат лоши решения

Защо зависимите вземат лоши решения

Защо зависимите вземат лоши решения - изображение

Предизвикателството на зависимостта е да се разбере как и защо зависимите са толкова нечувствителни към бъдещите последици от употребата на наркотици. Когато се сблъскат с избор, който носи незабавно удоволствие, дори и при риск от бъдещи негативни резултати, зависимите изглеждат безразлични към последствията от своите действия.

Още по-голямо предизвикателство е разбирането защо този същия избор се прави многократно въпреки негативните последици. Разбирането на това какво мотивира тези решения е важна част от превенцията и лечението на пристрастяването.

Един от начините да се постигне по-голямо разбиране на този проблем е да се разгледат процесите, включени в двойствения модел за вземане на решения (Kahneman, 2011). Рамката на двойственото решение предполага, че изборът отразява взаимодействието на две отделни системи за вземане на решения, които са в конфликт помежду си: насочена към целта (делиберативна система) и автоматична (система, базирана на навика). Тези две системи също се наричат контролирана (Система 2) и импулсивна (Система 1), или съзнателна (базирана на планиране) и несъзнавана (базирана на навика).

Компромисът между скоростта и точността е универсален аспект на индивидуалното вземане на решения. Съвещателната система е съзнателна (аналитична) и сравнително бавна. Импулсивната система е сравнително лесна и спонтанна. Изборът, който благоприятства непосредственото възнаграждение, е свързан с навика или импулсивната система. За разлика от това, изборът в полза на дългосрочните последици се свързва с делиберативната система.

За да се постигне рационално вземане на решения, двете системи трябва да работят добре заедно, за да допринесат за постигането на целите на човека. Отразяващата система упражнява контрол върху импулсивната система, за да потисне желанията. Типичната аналогия е тази на кон и ездач: конят има „собствено мнение” и понякога иска да направи нещата по свой собствен начин. Предизвикателството е да се признаят случаите, в които двете системи са във война, като „искам да ходя по-често във фитнеса, но не го правя“.

Моделът на двойственото решение разглежда зависимостта като последица от нарушения баланс в полза на импулсивната система (Volkow and Baler, 2013). Пристрастяването възниква, когато импулсивната система печели конкуренцията срещу делиберативната система за поведенчески контрол. Способността да се възпрепятства импулсивното поведение е основен фактор за уязвимостта на индивида към пристрастяването (Heyman, 2009). С други думи, един наркоман няма „здрав ум“.

Този дисбаланс може да се задейства и при многократно потребление на лекарства и повишаване на чувствителността към стимулиращи вещества (Rangel et al., 2008). Например употребата на канабис, особено в ранна юношеска възраст, се свързва с развитието на психоза (Chadwick, et al., 2013). Пристрастеният се затваря в импулсивен начин на вземане на решение; преоценка на непосредствената стойност на свързаните с наркотиците стимули и подценяване на дългосрочните последствия.

При лицата, за които употребата на наркотици се развива в зависимост, тя става принудителна (фокусирането е само в една точка), което показва пристрастие при вземането на решения. Компулсивното поведение е силно зависимо в смисъл, че редовно се задейства от определени ситуации, места или хора, свързани с вида на въпросното поведение. Рецидивите често се предизвикват от фактори, свързани с околната среда (напр. наблюдение на други, които пият алкохол).

Натрапчивото използване на веществото идва за сметка на други награди като прекарване на време с приятели или семейство. Предполага се, че това желание е толкова силно, че никакви други мотиви не могат реално да се конкурират с него. Затова предизвикателството за зависимите е да изградят живота си около нещо по-смислено от безкрайното самоугаждане.

В обобщение, пристрастяването възниква, когато автоматичната система печели конкуренцията срещу съвещателната система за поведенчески контрол. И двете системи са важни за формирането на решения, а добрият избор изглежда по-вероятно да се появи, когато двете системи работят съвместно.

По този начин възстановяването от зависимостта включва възстановяване на баланса между импулса и самоконтрола. В крайна сметка трябва да има връзка между тези две системи, за да се контролира импулсивната система за лечение на пристрастяващото поведение.

Например, лечението на алкохолизма е нещо повече от спиране на употребата на алкохол, необходимо е да се обърне внимание на това с какво алкохолът привлича толкова силно. Той притъпява болката и позволява на човек да мисли, че се справя добре. По същия начин преяждането (с храна с високо съдържание на захар и мазнини) се използва за справяне със страха, съмненията и несигурността.

За да се проведе успешно лечение на зависимост, е необходимо да се сложи край на конфликта между двете системи. Без хармония между тях не можем да бъдем цялостни. Само когато осъзнаваме по-добре нашите несъзнателни желания, ние можем да живеем свободно, а не като жертви.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: inc.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовини