Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Защо повечето раздели следват тези 16 стъпки

Защо повечето раздели следват тези 16 стъпки

Защо повечето раздели следват тези 16 стъпки - изображение

Ерик беше мил, забавен, топъл и много привлекателен. Той не беше особено устремен, нито амбициозен, що се отнася до намирането на работа, но имаше големи мечти. Тези мечти, наред с мускулестото му стройно тяло привлякоха Даниела, медицинска сестра в средата на 20-те си години.

В началото химията между тях беше почти очевидна; тя попиваше всяка дума и не можеше да повярва, че някой като него проявява интерес към нея. През следващите три месеца Даниела едва удържаше вълнението, което изпитваше покрай него. Докато месеците минаваха, мечтите му оставаха същите, но нейното вълнение се разколебаваше.

Тя не можеше да открие ясна причина и се опита да намери оправдания — някои валидни, а други не — защо нейните чувства се бяха променили. Но истината беше, че интересът й към връзката беше изчезнал. През следващите няколко седмици Даниела стана дистанцирана и раздразнителна, лесно изпадаше в критики към него. Започна да флиртува с други мъже. Понякога изразяваше гласно разочарованието си в отношенията им и разговаряше с Ерик; друг път, той изразяваше своето от новото отношение, което получаваше. Опитваха се да закърпят нещата, което ги мотивираше да се сближават за кратко, но някак отново се дистанцираха и в крайна сметка пътищата им се разделиха.

Ако раздялата на Ерик и Даниела ви изглежда позната, това е така, защото е такава. Според проучване на Battaglia и сътрудници, когато става дума за раздяла, опит, който над 85% от възрастните американци са имали поне веднъж в живота си, всичко се свежда до 16 стъпки:

1. Партньорът губи интерес към неговия значим друг.

2. Незаинтересованият партньор започва да забелязва атрактивни алтернативни варианти за потенциални партньори.

3. Незаинтересованият партньор започва да се отдръпва от връзката емоционално и/или физически.

4. Партньорите се опитват да оправят нещата.

5. Партньорите прекарват по-малко време заедно.

6. Отново липсва интерес.

7. Единият от партньорите, или може би този път и двамата, смята да прекрати нещата за постоянно.

8. Партньорите общуват помежду си.

9. Партньорите се опитват да оправят нещата отново.

10. Въпреки, че все още се опитват да оправят нещата, един или и двамата започват да забелязват други хора.

11. Един или двамата партньори започват да се дистанцират.

12. Един или и двамата могат да започнат да се срещат с други хора, докато все още се виждат един друг.

13. Цикълът се повтаря, тъй като партньорите решават отново да се съберат и да опитат за последен път.

14. Един или и двамата партньори мислят за раздяла отново.

15. Един или и двамата сериозно се дистанцират и придобиват чувството, че са продължили с живота си, докато са все още технически във взаимоотношенията.

16. Двойката се разделя.

Както отбелязват изследователите, анализирали 1 480 отговора на участниците, раздялата е циклично повторение — липса на интерес, забелязване на други, дистанциране и опит за изглаждане на отношенията — седмици, месеци или дори години. Този цикличен модел подсказва колко колебания участват в разпада на една връзка, което кара единия или и двата партньора да действат по начини, характерни за избягващото поведение — желание за работа по връзката, последвано от дистанция.

За съжаление, въпреки че мнозина от нас следват един и същ 16-стъпков сценарии, характерен за раздялата, все още се чувства болезнено. Това, което можем да направим с това знание, е да разберем, че разделите често са измъчвани от колебанията на единия или и двамата партньори и да признаем, че те са труден, но съвсем естествен опит за всички замесени.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: pinsdaddy.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиИсторияНовини