Начало Психология Социална психология Аз Защо повечето хора не обичат да гледат свои снимки

Защо повечето хора не обичат да гледат свои снимки

Защо повечето хора не обичат да гледат свои снимки - изображение

Някога замисляли ли сте се защо човекът, който ви гледа от снимките, изглежда толкова странен и непознат, макар този човек да сте вие самите? Тази загадка има своето обяснение, но преди да ви кажем кое е то, нека първо да ви успокоим, че това забавно ваше подобие от снимката е много по-привлекателно, отколкото ви се струва.

Обяснението на странното явление се крие на пръв поглед в огледалата.... Но само на пръв поглед....

Според фотографа Дънкан Дейвид начинът, по който се възприемаме, зависи от картата, която използваме, когато се виждаме – това е една уникална камера, тоест никой друг не ни вижда така, както ние се виждаме в огледалото в банята - на една ръка разстояние. Ние сме единствените в света, които виждаме тази гледка, и всеки път, когато някой ни снима, тази гледка не съвпада с нашите представи. По тази причина усещаме тежко чувство на отричане, когато видим снимка на самите себе си – да, тя може да си е съвсем наред, но определено не е това, което очакваме.

Тази теория е тествана през 1977 година в рамките на изследването „Reversed Facial Images and the Mere-Exposure Hypothesis“. Неговите автори - психолозите Маршал Дермър, Тиодор Х. Мита и Джефри Найт, демонстрират, че хората имат предпочитания към лицевите снимки, защото те съответстват много повече на огледалното им изображение, отколкото действителното. По време на изследването е проучено още едно интригуващо явление: защо хората смятат, че тяхното огледално изображение е много по-привлекателно? Отговорът е свързан с психологически феномен, при който човек развива привързаност към нещата, само и единствено защото е запознат с тях. За този феномен за първи път се заговаря през 60-те години на миналия век от психолога Робърт Зажонц от Станфорд. Той демонстрира интересното явление сред най-разнообразни по вид стимули като звуци, думи, рисунки и сред множество култури.

Ето затова, ако някой ви каже, че не харесвате снимките си, защото сте свикнали с огледалния си образ, имайте предвид, че всъщност става въпрос за точно този психологически феномен. Дори нещо повече, ако си направим снимка, която прилича на нашия огледален образ, ще изглеждаме странно за останалите хора.

Какъв е изводът? Изобщо не се притеснявайте от снимките си, вие може да не се харесвате, но за останалите хора изглеждате страхотно!

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: io9.gizmodo.com
Снимка: Coffee Break

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСпециалистиСпортСнимкиНовиниТестовеСоциални грижиИнтервютаЛеченияАлт. медицина