Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Защо слушаме многократно любимите си песни

Защо слушаме многократно любимите си песни

Защо слушаме многократно любимите си песни - изображение

Ако обичате музиката, то твърде вероятно има песни, в които сте влюбени, мелодии, които обичате и никога не се уморявате да слушате, отново и отново, дори и след като са загубили привлекателността на новостта и непознатото. Учените от Университета в Мичиган се заемат да открият защо можем да слушаме любимата си песен стотици пъти, без да се отегчаваме.

Пусни я отново!

Проучването включва 204 души, които попълват въпросник за музикалните си вкусове и преживяванията около любимите песни. Изненадващо, средната честота на повторение на тези любими песни е повече от 300 пъти, още повече, когато хората признават, че имат много специална емоционална връзка с дадената песен.

Около 86% от участниците съобщават, че слушат любимата си песен ежедневно или няколко пъти седмично. 43% от онези, които я слушат ежедневно, я повтарят най-малко три пъти на ден. 60% слушат песента няколко пъти подред, а около 6% посочват, че са изпитвали желание да я слушат, преди да натиснат бутона за възпроизвеждане.

Най-любопитното е, че честотата на възпроизвеждане се увеличава, когато хората докладват, че песента създава смесени емоции и горчиво чувство. Макар че в общия смисъл любимите песни на участниците са от всички жанрове, поп или рок са по-често срещани.

Всъщност характеристиките на песента са особено важни. Хората споделят, че се влюбват в мелодията, ритъма и думите на песента. Въпреки това, степента на щастието или удовлетворението, предизвикани от дадена песен, са пряко свързани с ритъма й.

Музиката, която харесваме, активира нашия мозък цялостно

Психолозите, отговорни за изследването, обясняват, че слушаме определени песни отново и отново, защото те създават у нас определен вид "пристрастеност". Когато харесваме песента или я свързваме с някакъв положителен опит, тя активира наградния център в нашия мозък, освобождавайки допамин. Тъй като тази песен ни кара да се чувстваме добре и създава приятно усещане за комфорт, нормално е да искаме да я слушаме отново и отново.

Всъщност, невролози в Университета Макгил установяват, че когато познаваме много добре песента, в мозъка настъпва интензивно отделяне на допамин, когато сме в очакване високите тонове на мелодията.

Друго много интересно проучване, проведено в Училището по медицина Wake Forest, доказва, че мозъкът ни реагира изцяло на любимите ни песни и на онези, които харесваме, в сравнение с музиката, която не ни харесва.

Използвайки функционален магнитен резонанс (fMRI), те оценяват, че предпочитаната от нас музика насърчава по-голяма свързаност на мозъчно ниво, което генерира глобален процес и стимулира други процеси като щастие и творчество. Всъщност, една от най-активните области е прекунусът, област на горния париетен лоб, свързана с епизодичната памет, визусформната способност, саморефлексията и самосъзнанието.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: psychology-spot.com

Снимка: today.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиНовиниРецептиСпортАлт. медицинаОбразованиеХранене при...ФизиологияПатологияОрганизацииИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаника