Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Защо тайната към по-добрия сексуален живот е само в главата ви

Защо тайната към по-добрия сексуален живот е само в главата ви

Защо тайната към по-добрия сексуален живот е само в главата ви - изображение

Недоволни ли сте от партньора/ите си напоследък? Някак изглежда не можете да откриете някой, който да ви пасне, да ви развълнува по време на среща, а и след нея? Проблемът може да не е в човека, с когото се виждате. Скорошно изследване, публикувано в журнал "Личност и социална психология" открива, че удовлетворението, което извличаме от секса, е силно повлияно от отношението ни към това как трябва да "го играем" с нашите партньори.

Предишно изследване установява, че вярата в съдбовните връзки - т.е. концепцията, че има една сродна душа или няколко избрани, с които можем да бъдем съвместими - предвещава конфликти с партньора. Хората, които вярват в сродната душа, често виждат междуличностните различия като доказателство, че отсрещния не е идеалният избор за тях и следователно трябва да бъде отхвърлен ("той не е моята сродна душа"). От друга страна, хората, които вярват в растежа в отношенията, виждат конфликтите като предизвикателство тези различия да бъдат изгладени, а не като отличителни белези на несъвместимост. Ето защо хората, които вярват в това, че отношенията могат да израстват, са по-склонни да издържат в трудни времена и изпитват повече удовлетворение във връзките си. Те не виждат различията или несъвършенствата в техните партньори като силно застрашаващи и работят чрез конфликтите в полза на връзката.

Екип от изследователи от университета в Торонто и университета Далхауси, начело с Джесика Максуел, тестват дали вярата в сексуалната съдба (вярата, че двама души или си пасват, или не сексуално) и сексуалния растеж (това, че двойката трябва да се нагоди към сексуалните си предпочитания) имат същия ефект върху сексуалното удовлетворение, какъвто вярата в съдбовните или растящи връзки има за удовлетворението в отношенията. Екипът разглежда още как вярата в сексуалната съдба или растеж повлияват удовлетворението в отношенията.

По дефиницията на изследователите: "Вярата в сексуалното израстване показва, че сексуалната удовлетвореност изисква усилия и труд, за да се запази във времето", докато "вярата в сексуалната съдба показват, че естествената съвместимост между сексуалните партньори е ключов фактор, който позволява на двойките да поддържат сексуално удовлетворение, както и че затрудненията в сексуалните отношения предполагат, че връзката е обречена на провал." Авторите добавят, че "хората със силни убеждения за сексуален растеж смятат, че предизвикателствата в сексуалния живот и сексуалните несъвместимости с партньора могат да се преодолеят с упорита работа", докато "лицата със силна вяра в сексуалната съдба смятат, че качеството на сексуалния им живот ще предскаже дали връзката е успешна... те използват своята сексуална връзка като барометър за това как функционират цялостните им взаимоотношения."

Максуел и екипът й разработват и утвърждават метод за измерване на вярата в сексуалната съдба и сексуалния растеж. Той се състои от въпроси като: "отнема много време и усилия, за да се култивират добри сексуални отношения", "задоволителната сексуална връзка е отчасти въпрос на обучение за разрешаване на сексуалните различия с партньора","ако мъж и жена трябва да работят по сексуалния си живот, значи не им е писано и връзката най-вероятно няма да я бъде" и "ако сексуалното удовлетворение намалява, това показва, че мъжът и жената не са добра партия."

Изследователите прилагат тази мярка върху няколко кохорти от субекти, които са в моногамна връзка от поне 3 месеца. Някои кохорти са женени, други съжителстват заедно. Други наскоро са се сдобили в първото си дете. Някои от тях са в колежа. Други отдавна завършили. Всички те са помолени да оценят по десетобалната колко силно одобряват или отхвърлят горните твърдения.

Проучването открива, че субектите с убеждения за сексуален растеж имат далеч по-добра сексуална връзка; удовлетворение от партньора; и цялостното качество на връзката, отколкото тези, които одобряват вярата в сексуалната съдба. Участниците, които са убедени, че двама души са или полово съвместими или не - край на историята - докладват по-ниско качество на връзката и по-малко удовлетворение в леглото. Вярващите в сексуалната съвместимост също са склонни да отдават по-голямо значение на сексуалната активност, оказвайки натиск и напрежение върху себе си и сексуалните си партньори в романтичните отношения.

Убежденията за сексуален растеж имат защитен ефект върху качеството на отношенията на двойката дори в трудни периоди (например, след като новороденото влезе в живота им). Този защитен ефект е (не изненадващо) налице, когато и двамата партньори споделят гледната точка за сексуален растеж.

В крайния етап на проучването те тестват колко склонни са партньорите да се приспособят към сексуалните нужди на партньорката си въз основа на това дали подкрепят вярванията за растежа или съдбата. Максуел и останалите манипулират участниците, прочитайки фалшиви статии от списания, които подкрепят едната или другата позиция. Статиите сочат, че те са съвместими или не със своите партньори.

Участниците, които подкрепят вярванията в сексуалната съдба (дори и временно) "са склонни да се приспособят към сексуалните предпочитания на партньора си, когато им е казано, че те са сексуално съвместими, за разлика от обратния вариант." Противно на това – тези, които вярват в сексуалната съдба (и несъвместимостта им е потвърдена от фалшивите статии) се отдръпват при доловена несъвместимост.

Това, че вярващите в сексуалния растеж "са готови да правят сексуални промени за партньора си, дори когато резултатите сочат несъвместимост", пише Максуел, "подсказва, че хората поддържащи тази гледна точка не са застрашени от информацията за несъвместимост и все още смятат, че е важно да се работи върху сексуалните отношения в такива случаи. Тези вярвания им позволяват да останат ангажирани в работата за подобряване на тяхната сексуална връзка."

Какво означава това за вас и вашите настоящи или бъдещи връзки?

От една страна, че може да е полезно да оспорите вашите собствени убеждения за сексуалната съвместимост и да преосмислите романтиката, като по-скоро дългосрочен образователен опит. Това не значи, че трябва да правите неща, които ви карат да се чувствате наистина некомфортно; нито да използвате това изследване като аргумент, че ще харесате секса с някого, само ако му дадете шанс. По-скоро, всичко по-горе е напомняне, че, след като имате установено взаимно привличане, интерес и доверие с някого, си струва да бъдете търпеливи и с отворено съзнание, докато разберете какво харесва и на двама ви.

А, когато се оглеждате за потенциални партньори, опитайте се да разберете от рано дали те вярват, че щастливите отношения изискват взаимно обучение и работа, или в това, че на хората просто им е писано да са заедно. Очаквайте повече удовлетворение и по-добър шанс за дългосрочна връзка, ако те подкрепят първото. Ако ви се струва, че те са повече от типа, който вярва в сродната душа, споделете тази статия с тях!

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: drozthegoodlife.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияАнкетиСнимкиИсторияТестовеНовиниФизиологияЗдравни проблемиОрганизацииЗдравни съветиНаправления в медицинатаСпециалистиРецептиХранене при...Алт. медицинаЛеченияСоциални грижиБотаникаСпорт