Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Какво и Как на истинската интимност

Какво и Как на истинската интимност

Какво и Как на истинската интимност - изображение

Интимност. Често се бърка със секса. Но хората могат да бъдат в сексуални взаимоотношения, без да са интимни. Сексът за една вечер, приятелите с облаги или сексът без любов са примери за чисто физически действия, които не включват интимност. Те са това, което са, но те не насърчават топлина, близост или доверие.

Интимността означава дълбоко познаване на друг човек и знанието, че той също ви познава дълбоко. Това не се случва чрез разговор в бара или по време на прекрасен ден на плажа или дори по време на секс. Тя не се случва през първите седмици и месеци на нова и вълнуваща връзка. Тя не се развива, когато един човек поддържа връзката повече от другия. Не. Интимността, подобно на изисканото вино, отнема време, за да се задълбочи и отлежи. Необходимо е внимателно боравене и търпение от страна на всички участници. Тя изисква готовността да правите грешки и да ги прощавате в името на това да се учите.

Интимността е нещо, за което повечето хора копнеят, но не всеки открива, или по-скоро създава. Защо? Защото интимността - истинската близост с друго човешко същество може да бъде плашеща. За достигане до интимното ядро на една връзка се изисква двамата да работят през страха си. Чрез редовно посещение и преразглеждане на тези страхове, интимността узрява и отлежава с течение на времето.

Какво включва интимността:

Познание: Истински интимната връзка позволява на двамата да знаят истинската си същност на най-дълбокото ниво. Те са се оглеждали в душата на другия и са намерили нещо, което ценят и го ценят толкова много, че то може да издържи на неизбежните различия, които съществуват между двама души.

Приемане: Нито един от двамата не чувства необходимостта от промяна на другия или от промяна на себе си по фундаментални начини. О, да, малки промени винаги настъпват, когато хората заживяват заедно. Но нито един от двамата в двойката не си мисли: "Е, с времето ще го накарам да се промени."

Оценяване на различията: И двамата разбират, че не е нужно да бъдат напълно еднакви, за да са близки. Всъщност част от радостта на взаимоотношенията е откриването на различия и оценяване за уникалността на другия. Изучаването на гледните точки на другите се разглежда като възможност за разширяване на кръгозора.

Сигурност: Истинската интимност се случва, когато и двамата се чувстват достатъчно сигурни, за да бъдат уязвими. Съществува подкрепа на слабостите на другия и празнуването на силните му страни. Двойката е сключила съгласие върху определението им за преданост и двамата се чувстват сигурни, че другият няма да наруши това разбиране.

Състрадателно решаване на проблеми: Слоновете не идват, за да останат по средата на "стаята" във връзката. Въпросите се сблъскват с любов, състрадание и желание за ангажиране с каквито и да било проблеми. Двете страни работят в един и същ екип, решавайки проблема, вместо в различни отбори, които се конкурират помежду си.

Емоционална връзка: Интимността нараства, когато хората останат емоционално свързани, дори когато има проблеми, които трябва да бъдат решени. Това не изисква нито един от двамата да "ходи по яйчени черупки" или да задържа това, което наистина мисли, за да останат двамата свързани.

Как да подхранваме интимността:

Избирайте разумно: Първото правило за интимна връзка е да изберете разумно. Ако се намирате във взаимоотношения, в които трябва да се откажете от това, което сте всъщност, винаги се приспособявате или правите основни промени, за да бъдете приемливи, този човек не е за вас. Още по-ясно е, ако партньорът ви редовно ви обвинява, укорява, тормози или изисква да не сте близки с други приятели. Прекратете загубите си. Излезте от тази връзка. Бъдете на разположение за някой, който ще ви почита и подкрепя за това, което сте.

Разкривайте се: С развитието на новата връзка постепенно разкривайте себе си един на друг - и най-атрактивните, и не толкова привлекателните черти на това, което сте. Бъдете готови да изложите основните си вярвания, ценности и идеи, за да откриете реакциите на другия. Противоположностите могат първоначално да привличат, но те често са и семената на неудовлетворението във връзката с течение на времето. Изучавайте разликите си и решете дали те са интересни и вълнуващи или разрушителни за връзката. Уверете се, че разликите ви не нарушават основните ценности на нито един от двамата.

Oчертайте кръг: Интимността изисква взаимоотношенията помежду ви по някакъв начин да се различават от вашите взаимоотношения с всички останали. Много двойки очертават границата най-вече около тяхната сексуалност. Други определят тяхната интимност по различни начини. Каквото и да е решението ви за вярност, трябва да има нещо, което и двамата да се съгласите, е сърцевината на това, което прави връзката ви по-специална, ценна и уникална от всички останали. И двамата да сте съгласни, че границата е толкова важна, че нарушаването й ще разтърси самата основа на вашата двойка.

Развийте емоционална съзнателност: Емоциите не са добри или лоши. Но начинът, по който ги изразяваме може да засили или да разруши интимността. Неизбежно всеки от вас ще чувства гняв, болка или разочарование понякога, може би дори много пъти. Интимността изисква научаване на начини за изразяване на тези чувства, които да не са нито заплашителни, нито дистанциращи. Работете заедно, за да откриете начини да успокоявате интензивните чувства, вместо да бъдете погълнати от тях. Сключете съгласие да работите за намирането и адресирането на корена на проблемите, вместо да избухвате или да се оттегляте.

Прегърнете конфликта: Да, прегърнете го. Пренебрегването на конфликти рядко работи като средство за потигане на интимност. Какъвто и да е конфликтът, просто го заравяте под земята, разлага се и в крайна сметка излиза по непривлекателни и често враждебни начини. Конфликтът е сигнал, че има проблем, който трябва да бъде решен. Интимността изисква справяне с проблеми със смелостта и с вярата, че връзката е по-важна от кризата в момента.

Бъдете този, който искате партньорът ви да бъде: Лесно е да искате някой друг да бъде разумен, състрадателен, верен, даряващ и щедър. Не е толкова лесно да го правите. Интимността изисква да правим всичко възможно да бъдем някой, с който си заслужава да бъдем интимни. Не е необходимо да сме перфектни в това. Необходимо е да се стараем и да бъдем отворени за обратна връзка, когато пропуснем нещо в стремежа си.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: healthline.com

Източник: psychcentral.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноИсторияЗдравни съветиСнимкиТестовеАлт. медицинаБотаникаНовини