Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Изкуството за поставяне на цели

Изкуството за поставяне на цели

Изкуството за поставяне на цели - изображение

Днес ви молим да се отпуснете що се отнася до концепцията за поставяне на „цели” и „стигане до крайната точка”.

В живота е добре да имаме положителни цели. Въпреки това, ако привързаността към постигането на тези цели причинява нездравословен стрес в живота ви, тогава поставянето на цели не е положително. Всъщност, ако е твърде стресиращо, вие рискувате напълно да саботирате усилията си.

Добре е да се мисли за постигане на целите в светлината на играта на голф.

В голфа целта е ясна: топката трябва да влезе в следващата дупка, за предпочитане с минимален брой опити.

Опитният голф играч, преди да удари, обикновено има много ясно усещане за това къде желае топката да се приземи. Може да се каже, че той е поставил много ясно намерение.

Ето защо — той удря топката. И тогава реалността се намесва. Понякога топката отива там, където той желае. Друг път се приземява другаде. Понякога се приземява на лесно място, друг път на трудно.

Най-опитните голфъри не се чувстват смазани и обезсърчени от „провала”. Вместо това те се преместват на следващата позиция и се заземяват напълно в новата реалност.

Ако играчът трябва да удари топката извън пясъка, така да бъде. Поставено е ново намерение.

В идеалния случай той също се наслаждава на пътуването до целта. Отделя време, за да оцени дърветата, тревата и небето; запазва присъствие и е заземен за всичко, което може да изскочи на пътя.

Това е много добър подход към живота.

Поставяте намерения; имате ясни, положителни цели. Бихте искали топката да влезе в дупката с възможно най-малко удари.

Но приемате, че реалността може да се намеси.

Когато топката отиде някъде другаде, вие сте много флуидни и адаптивни. Добре, топката е в неравната част на игрището. Вие се приспособявате и заземявате в тази нова ситуация — каквато и да е тя. Поставяте ново намерение.

Когато е време да ударите топката, вие сте напълно присъстващи. Не мислите за списъка със задачи; не мислите за всички други дупки, които стоят пред вас. Само за следващата.

По пътя сте осъзнати и оценяващи. Ако времето е приятно, наслаждавате му се. Дори времето да не е приятно, винаги има нещо красиво да се види, когато сте на открито.

Това е начинът да се поставят цели и намерения. Знаете какво искате, но сте флуидни и адаптивни. Вие сте осъзнати, заземени и присъстващи.

Вие се наслаждавате на пътуването толкова, колкото на дестинацията.

Това ще отнеме по-голямата част от стреса в поставянето на цели. Което от своя страна ще ви даде много повече сила и умение в процеса на създаване.

За онези от вас, които вярват в някаква по-висша сила или добронамерено съзнание, което съблюдава реалността, полезно е да предоставите своите цели на тази сила. Така те няма да бъдат задушавани от хватката на ограниченото ви его, а това ще намали значително стреса около поставянето на цели.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: paproviders.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиНовиниЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаЛеченияСнимкиСпортБотаникаТестове