Начало Психология Социална психология За психологията Как да разберем какво наистина искаме

Как да разберем какво наистина искаме

Как да разберем какво наистина искаме - изображение

Мотивацията е отправна точка за всички наши избори. А нашите избори разкриват нашите ценности/предпочитания. Склонни сме да избираме приятели, хобита, кариери и съпрузи, които са в съответствие с нашите цели, ценности и нужди. За да бъде ефективна всяка система за стимулиране, наградата трябва да бъде нещо, които хората намират за желано. Например, ако повишаването на заплатата или статуса не е довело до приятно усещане, хората ще спрат да работят толкова упорито.

Удовлетворението от постигането на целите е различно при хората. Това обяснява и разликите в това, което може да ги мотивира. Например, за някои хора, по-високият пост е по-мотивиращ от парите, но при други е точно обратното. Някои биха рискували кариерата си, за да запазят имиджа си на човек, който казва открито мнението си, дори когато това може да му струва скъпо. Други биха жертвали и кариерата, и славата си, за да се посветят на децата си. Целите ръководят нашето поведение в ежедневието.

Емоциите са тясно свързани с мотивацията, защото ни водят към избор на определени действия. Еволюцията ни е проектирала да се наслаждаваме на неща, които са добри за нас. Идеята е, че емоцията (древният инструмент на еволюцията) ни мотивира да преследваме определени цели, които максимизират репродуктивния ни успех.

Тези цели включват глад, сексуално, социално приемане, социално сътрудничество, любопитство и др. Задоволяването на специфично чувство е важен мотив. Например, самотата предизвиква желание за свързване. Страхът, че ще изпитаме вина често ни разколебава, преди да излъжем или измамим. Всъщност една от причините хората, страдащи от депресия, да не постигат целите си, е липсата на емоция, която да ги мотивира.

Накратко, еволюционната психология разглежда нашите цели не като цели, а като средство за постигане на целите на оцеляването. По този начин ние често искаме нещо не заради самите себе си, а за да постигнем някаква друга цел. Помислете за нещо, което е сякаш общовалидно – хората често не оценяват нещо, докато го имат, нали?

Например, вие сте с някого, но не сте доволни от връзката си с него, но тя ви дава чувство за сигурност и комфорт. Когато се откажете от нея, тя придобива съвсем друго значение за вас и започвате да съжалявате, че сте я приели за даденост. Всъщност обаче ви липсва сигурността, която ви е давала тази връзка, а не самата връзка.

Хората казват, че искат пари, господство, добър обществен статус, слава, приятелства, но се стремят към тези цели, за да изпитат чувствата, които постигането на тези цели осигурява. Постигането на всичко това може да увеличи възможностите за принадлежност и да намали риска от изоставяне. Парите помагат за придобиването на сила и чувство за сигурност.

Парите и нещата, които можем да си купим с тях, могат да ни донесат престиж и статут. Семейните финансови спорове не са само за пари, те са за силата, която парите могат да купят. Ето защо печеленето на пари кара хората да се чувстват добре, защото им дава чувство за сигурност.

В заключение, повечето от нашите цели са подцели, които се ценят заради постигането на други цели, които често не можем да разпознаем. Идентифицирането на подцелите и крайните ни цели може да подобри способността ни да разберем какво е наистина важно за нас.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиСнимкиНовиниСпортЛюбопитно