Начало Психология Социална психология Аз Изненадващо ефективен трик за справяне със стреса

Изненадващо ефективен трик за справяне със стреса

Изненадващо ефективен трик за справяне със стреса - изображение

Помощта и подкрепата, която оказваме на хората около нас, е един от най-ефективните начин за справяне със стреса и напрежението в ежедневието ни. До този извод са стигнали учени след проведено изследване с участието на 77 доброволци на възраст между 18 и 44 години, които са споделяли своите всекидневни преживявания в рамките на две седмици.

„В натоварените дни, в които сме подложени на повече стрес, сме в по-лошо настроение и по-лошо психично здраве. По време на изследването обаче ние успяхме да докажем, че малките жестове, които правим за другите, например да отворим вратата пред някого, ни помагат да се чувстваме значително по-добре в напрегнати дни”, обяснява клиничният психолог и ръководител на изследването д-р Емили Ансел.

Въпреки че в стресови ситуации ние самите имаме нужда от помощ и съвсем не сме готови да оказваме такава, според учените проактивността може да бъде от полза и за самите нас.

По време на експеримента доброволците е трябвало да споделят ежедневно стресиращите събития от деня си, както и колко пъти са оказвали помощ, макар и незначителна, на друг човек. Резултатите от изследването показват, че подкрепата и помощта, които оказваме на другите, предпазват от вредните последици, които стресът има върху нас, и ни правят по-щастливи.

„Просоциалното поведение, каквото е оказването на подкрепа и помощ на околните, помага за понижаване на стреса, но не бива да прекаляваме с него, защото това би довело до увеличаване на отрицателните емоции”, предупреждава д-р Ансел.

Учените планират да проведат още един етап на експеримента, в който на хора, подложени на стрес, се дава задача да се ангажират с повече просоциални постъпки, за да се разбере как би се отразило това върху настроението им.

„Така ще можем да изясним дали предписването на просоциално поведение може да се използва като потенциална терапия за справяне със стреса, особено при хората, които страдат от потиснато настроение или остра форма на стрес“, допълва Ансел.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: miccacampbell.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиНовиниЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноБотаникаЛеченияАлт. медицинаСпортСнимкиТестове