Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Изследване: Какво да променим, за да се справим с липсата на време

Изследване: Какво да променим, за да се справим с липсата на време

Изследване: Какво да променим, за да се справим с липсата на време - изображение
Различна и интересна гледна точка  за един от големите проблеми на съвременното общество - недостигът на време.

Разполагате ли с достатъчно време за всичко, което искате да направите? Проучвания показват, че повече от 50 процента от хората отговарят отрицателно на този въпрос. Оказва се, че съвременното общество страда от постоянен "глад за време".

И все пак, този проблем има своето решение, макар и то да звучи парадоксално: Колкото повече време отделяте за другите, толкова по-силно ще е усещането ви, че разполагате с време за всичко… Интересно, нали?

Според резултатите от четири експеримента всичко това се дължи на странния начин, по който работи човешкият ум, например той невинаги възприема времето по един и същ начин. Много неща - като нашите емоции и вниманието ни например – променят възприятието ни за време. Както казва Айнщайн: "Поставете ръката си върху горещ котлон за минута и ще ви се стори, че е минал час. Останете с хубаво момиче един час и ще ви се стори, че е минала само минута. Това е относителност. "

Без значение колко свободно време имаме всъщност, това, което наистина има значение, е нашето лично възприятие. А как можем да променим възприятието си за това колко време имаме?

В изследване (Mogilner et al., 2012) участниците са получили определено време, което да:

- посветят на себе си;

- да го пропилеят;

- или да го прекарат с близки, приятели или непознати.

Учените открили, че тези, посветили времето си на други хора, по-късно имат усещането, че разполагат с повече време, не само в настоящия момент, но и в бъдеще, за разлика от тези, които са го посветили на себе си или са го пропилели.

Това изглежда странно и точно обратното на начина, по който хората интуитивно се справят с липсата на време. Всъщност, това, което правим най-често, е да се втурваме да приключим с всичко, за да ни остане време и за нас самите. Ето как авторите на изследването обясняват това:

"... Времето, което отделяме за другите, ни кара да се чувстваме така, сякаш сме свършили страшно много неща за кратко. Изглежда, че пълноценно прекараното време се разширява в ума ни, давайки ни илюзията, че сме богати на време. Когато прекарваме добре времето си, т.е. когато го посветим на други хора, се чувстваме по-ефективни и способни”.

Въпреки очевидните ползи от посвещаването на време на другите, изследователите предупреждават и за отрицателни последици при тези, които отделят време предимно за другите, пренебрегвайки собствените си задължения и почивка, като например влошаване на способността им да бъдат ефективни в собствения си живот. 

Съвет: Усещането, че се надбягваме с времето, може да доведе до стрес, тревожност и други сериозни психически разстройства, предупреждават специалисти. Ето затова е добре да обърнете внимание на проблема си и да разберете на какво се дължи – претоварен график, недобра организираност, понижена трудоспособност заради заболяване например, умора, и да вземете съответните мерки, които да понижат нивото на стреса и да върнат контрола върху ежедневието ви.

Редактор: Ина Фенерова
Източници: spring.org.uk, people.hbs.edu
Снимка: arstechnica.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноПсихологияНовиниРецептиИсторияИзследвания