Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Учените откриха причината за хроничното закъснение

Учените откриха причината за хроничното закъснение

Учените откриха причината за хроничното закъснение - изображение

На всеки се случва понякога да закъснее, но винаги да сте някъде поне пет минути след всички на уговореното място си е цяло изкуство. Разочароващо и доста неудобно изкуство или страничен ефект от вашите личностни черти, който най-накрая учените откриха.

И така, каква е причината някои хора постоянно да изпускат автобуси, да закъсняват за срещи и да дразнят шефа с изоставането от графика? И по-важното, защо им е толкова трудно да се поправят?

Учените се опитват да открият логиката в това от няколко десетилетия, но са намерили разковничето едва наскоро.

"Съществуват изключително много мерки и наказания за закъснението и е парадокс, че продължаваме да закъсняваме, дори когато те са налице", каза Юджийн Крюгер, социален психолог от Бизнес колежа към Нюйоркския Университет.

Една от най-очевидните и често срещани причини, поради които хората често хронично закъсняват е, че просто не успяват да преценят точно колко време ще отнеме дадена задача — учените го наричат грешка при планирането. Изследванията показват, че хората по принцип подценяват колко дълго ще изпълняват някоя задача, като се оказва, че над 40% от тях не могат да направят преценката си дори приблизително точна.

Друга особеност, която може много добре да се свърже с първата е, че хората, които редовно закъсняват имат навика да се занимават с няколко задачи едновременно. В проучване, проведено през 2003 г. от Джеф Конт от Щатския университет в Сан Диего, е установено, че от 181 от машинистите в метрото на Ню Йорк тези, които предпочитат да се занимават с няколко задачи едновременно закъсняват по-често.

Това е така, защото навикът да се занимавате с няколко неща едновременно затруднява метакогницията (или осъзнаването на това, което мислите и правите като процеси), както докладва Дрейк Баер за Business Insider.

През 2001 г. Конт открива, че има и вид личност, за която е по-вероятно да закъснява често. Индивидите тип А носят по-голяма вероятност да бъдат точни, а хората от тип Б са по-отпуснати и закъсняват повече.
Хората от тип А и тип Б действително смятат, че времето минава по-различен начин. В продължение на три предишни изследвания Конт установява, че когато бъдат помолени да определят кога е отминала една минута, хората от тип А го маркират в рамките на 58 секунди, а тези от тип Б едва след 77 секунди. Ако всяка минута носи осемнадесет секунди разлика, то закъснението се натрупва с времето.

Това знание е интересно, но за съжаление не спасява САЩ от загубата на 90 милиарда долара годишно в резултат на закъснения за работа. Добрата новина е, че учените започват да се ориентират към стратегии, които бавно биха могли да подобрят точността на хората.

За тези, които непрекъснато подценяват задачите си, разбиването на дейността в много и подробни стъпки може да помогне да определят по-точно колко време ще отнеме изпълнението й. Изследване от 2012 г. установява, че ако се поиска от хората да мислят за задачата, преди да я извършат, то това може да им е полезно да добият по-точна позиция по отношения на реалистичността на времевото и позициониране. По-закъсняващите хора трябва да осъзнават, че не могат да са на две места едновременно, за да се опитат да планират по-малко неща и през по-голям период от време.

Що се отнася до типа личност, който сте — няма какво да направите, за да промените усещането си за време. Но ако приемете, че трябва да компенсирате особеностите си, може би ще се справите добре. Приемането в края на краищата е първата стъпка за промяна.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиПсихологияЛюбопитноСпортСоциални грижиЛеченияНовиниРецептиИсторияИзследвания