Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Как да избягаме от синдрома на омагьосания ден

Как да избягаме от синдрома на омагьосания ден

Как да избягаме от синдрома на омагьосания ден - изображение

Спомняте ли си филма Омагьосаният ден? В него героят на Бил Мъри преживява един и същи ден отново и отново. Имате ли някога такова усещане, че всеки ден е същият като предишния и живеете в коловоз? Повтарянето на едни и същи събития отново и отново е основната причина, поради която времето сякаш лети, когато остаряваме. 

Онова, което правим за пръв път, обикновено оставя трайно впечатление (припомнете си първия учебен ден или първия ден на нова работа), но тъй като повтаряме тези събития, те оставят много малко или никакви спомени и времето сякаш препуска. Животът ни изглежда като поредица от повторения и скука — сякаш сме заклещени в коловоз. 

Как да се измъкнете от това? Във филма героят на Бил Мъри опитва да се подобрява всеки ден. Той се научава да свири на пиано, става добър самарянин и се учи успешно да изразява любовта си. Как можете да избегнете своя собствен омагьосан ден?

Опитвайте нови неща. Ходете на нови места за обяд или вечеря. Опитайте нов спорт или развлечения, или отидете някъде, където никога не сте били преди.

Правете нещо уникално по време на работа всеки ден, за да направите този работен ден специален.

Запознавайте се с нови хора или опознавайте "познатите", с които се разминавате всеки ден на машината за кафе.

Накратко, за да избягате от коловоза, разрушете старате си рутина. Въпреки че са познати и комфортни, те също водят до възприятието, че времето лети по-бързо и светът преминава през нас.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Сника: theloop.ca

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиХранене при...Здравни съветиСоциални грижиЛюбопитноНовиниРецептиИсторияИзследвания