Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 4 трика за по-ефективно разпределение на недостатъчните 24 часа в денонощието

4 трика за по-ефективно разпределение на недостатъчните 24 часа в денонощието

4 трика за по-ефективно разпределение на недостатъчните 24 часа в денонощието  - изображение

Колко пъти сте си казвали: "24 часа не ми стигат! Необходимо ми е повече време, за да успея да изпълня всичките си задачи?".

Психологът Ronald E Riggio предлага някои прости техники, с които бихте могли да организирате времето си така, че да ви стига за всички важни неща, които искате да свършите.

Направете си план (определете целите си)

По същия начин, по който една успешна компания се нуждае от бизнес план, е важно всеки човек да има собствен план, който ще му служи като спасение в хаотичното ежедневие. Една добре обмислена схема би ви помогнала изключително много в ръководенето на работните си дейности.

Планът трябва да се състои от конкретни и измерими цели и задължително времева рамка за тяхното завършване. Въпреки това, вместо да определяте твърди срокове, които могат да доведат до натиск и стрес, просто бъдете гъвкави. Например, идеалната дата за завършване на дадена задача е 1 септември, но добавете и реалистична дата – 10 септември, и крайна, която да е 15 септември.

Организирайте вашия работен ден

Разработете последователен ежедневен график за работа и се придържайте към него! Създаването на рутина и определяне на срок всеки ден, в който да изпълните всяка категория задачи – например: писане сутрин, срещи преди и по време на обяд и т.н.

Постоянството, което налага един последователен график, осигурява твърди периоди от време, гарантирайки че всяка категория задачи се изпълнява и никоя не се пренебрегва.

Научете се да разпределяте ефективно

Научете да разпределяте задачите си на такива, които се нуждаят от повече време и внимание, такива, които са по-лесни за изпълнение, и задачи, които може да прехвърлите на друг. Една от основните грешки, които правят заетите хора, е да се опитват да свършат всичко сами, което се оказва изключително вредно за здравето в дългосрочен план, тъй като неминуемо води до стрес, прегаряне и безпокойство.

Не правете работа по-трудна, отколкото е

Много често си поставяме нереалистично високи цели или стандарти, които просто са непосилни за постигане. А неуспехът се отразява зле на самочувствието ни и общата ни самооценка. Опитайте се да определяте целите си разумно и не забравяйте, че всичко в живота се постига стъпка по стъпка. Помнете, че съсредоточаването върху всяка отделна стъпка, а не върху целия проект, ще намали напрежението и притеснението ви, че няма да успеете да се справите.

***

Официалната статистика показва, че лошото планиране, организиране и управление на труда, както и лошите социални условия на работното място могат да доведат до отрицателни психологически, физически и социални последици, като стрес на работното място, изтощение или депресия. Приблизително половината от европейски работници съобщават в анкета измерваща стреса на работното място, че напрежението е обичайно явление на работното място, и именно на него се дължи почти половината от всички загубени работни дни. Подобно на много други проблеми, свързани с психичното здраве, стресът често е неправилно разбиран или заклеймяван. Ако се разгледат обаче като организационен проблем, а не като личен недостатък, психосоциалните рискове и стресът могат да бъдат управлявани като всеки друг риск на безопасността и здравето при работа.

Какво показват данните за нивото на стрес в България:

Последни проучвания показват, че всеки пети в нашата страна работи под стрес. Близо 18 процента от работещите се чувстват психически или физически изтощени след работа. 20 процента от запитаните твърдят, че са подложени на напрежение на работното си място, средата е изнервяща, а служителите, работещи с крайни срокове – са подложени на стрес 4 пъти повече от останалите.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: Realtor.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСоциални грижиПсихологияСнимкиНовиниСпортЛайфстайлИсторияЗдравни съветиРецептиИзследвания