Начало Психология Поведенческа психология Патология Илюзия и халюцинация — какви са разликите

Илюзия и халюцинация — какви са разликите

Илюзия и халюцинация — какви са разликите - изображение

Когато стане дума за заблуди в обществото се носят призраци на неразбрани и полуразпрани твърдения. Картинките, които „мърдат“, изображения, събиращи няколко в едно и цветни петна със скрит смисъл играят роля на голямо забавление. За сметка на това халюцинациите са "табу", за тях не се говори, не се споменават, защото е срамно да ги имаш. И както винаги, блаженото невежество разпръсква митове и легенди относно сходствата и разликите между двете, напълно забравило фактологията.


За да разясним истината на вниманието ви представяме разликите (и приликите) между халюцинация и илюзия.

Илюзиите и халюцинациите са термини, използвани, за да се опишат възприятия, но не визират едно и също явление. Съществува ключова разлика между тях. Илюзията представлява погрешно схващане за околния свят породено от сетивата, тя е усещането, че нещо всъщност е друго. От друга страна халюцинациите се отнасят до появяването на фалшиви възприятия.
Докато илюзията е грешно разкодиране на поетата информация, относно приет външен стимул, халюцинацията е подлъгване на сетивото, че въобще съществува някакъв стимул.

Какво всъщност е илюзията

Разбирането, което се случва в човешкия мозък се състои от няколко етапа. Първо сетивото възприема стимул, който е кодиран. Той стига до ума ни в своята шифрована форма и благодарение на способността ни да разсъждаваме, натрупания опит и желанието да категоризираме веднага бива сравнен със спомените и определен възможно най-точно.

 Илюзия в картина

Ето тук се появява проблемът — сетивото може и да прати някаква информация до мозъка, но той не я разкодира достатъчно добре и приема един стимул за друг. Например плоска картина за обемен обект.

Илюзията се отнася до погрешно схващане. Това значи, че нарушава идеята за реалността на обектите. Тя е склонна да мами почти всички хора, независимо дали психиката им е в норма или не. Това не се ограничава само до определено сетиво, въпреки че визуалните илюзии са най-лесни за илюстриране. Важно е да се отбележи, че съществуват слухови и тактилни илюзии.

Какво точно се смята за илюзия? За да бъде нещо възприето като илюзия, трябва да е плод на външен стимул. Пример е как в сумрака може да вземем сянката на храст за животно. Това е често срещана грешка, която всички сме склонни да правим и може да бъде категоризирано като визуална илюзия. Но халюцинациите са много различни от илюзиите.


Какво представлява халюцинацията

Халюцинациите се отнасят до фалшиви възприятия. Основната характеристика е, че при халюцинациите липсват външни стимули за сетивото. Щом съзнанието ни получава някакъв стимул и той не е външен, то е логично да се стигне до извода, че идва отвътре. Това изключва обикновените хора да получават халюцинации при нормални обстоятелства. Основните причини поради, които човек е под влиянието на вътрешни стимули, заблуждаващи го, че сетивата му работят, е когато е под въздействието на силни химически вещества и/или психично отклонение (най-често шизофрения).

Типична халюцинацияС няколко думи можем да обобщим какви са основните разлики между илюзията и халюцинацията.
Илюзията:
- Е погрешно схващане на възприятие, което е получено в действителност;
- Няма илюзия без наличие на външен стимул;
- Тя е универсална, не е нужно възприемащият да има отклонение, за да я усети;
- Обикновените хора, живеещи във физическа и психична норма също могат да я изпитат.

Халюцинацията:
- Задължително е плод на вътрешна представа за стимул над сетивата, който не съществува в действителност;
- Халюцинациите не са универсални, те са лични и не могат да бъдат наблюдавани в абсолютната си стойност от повече от едно лице;
- Те се наблюдават при отклонение от психичната норма, като това може да е влияние на химически вещества от средата или психично разстройство.

Какво разкриват илюзиите за човешкия мозък може да прочетете ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: differencebetween.com
Снимки: m.eirinika.gr; richardwiseman.wordpress.com; pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияПсихологияЛюбопитноЛеченияБотаникаСнимкиЛайфстайл