Начало Психология Поведенческа психология Патология Халюцинации при деменция — как да реагираме

Халюцинации при деменция — как да реагираме

Халюцинации при деменция — как да реагираме - изображение

Много е важно, преди да говорим за реакцията към халюцинациите, да разгледаме самите тях като явление. Накратко те представляват заблуждаващи стимули на нервната система, които уверяват човека, че идват от едно от сетивата ни.
Най-чести са слуховите халюцинации, а най-популярни в обществото са визуалните. Някои халюцинации предизвикват изключително високи нива на тревожност, като например усещането за полазване от насекоми. Други могат да бъдат приятни и успокояващи, като например картина на пухкави кученца, търкалящи се по пода. Халюцинациите за съжаление изглеждат изключително убедителни и реалистични за човека, който ги изпитва.

Защо част от хората с деменция халюцинират

Възможността за поява на халюцинации при хората, които имат деменция, се повишава, поради появата на промени в мозъка, които се дължат на заболяването. Те обикновено изникват в късните стадии на болестта на Алцхаймер и други видове деменция. Въпреки че най-честа причина са промените в мозъка по време на деменция, е възможно халюцинацията да е причинена и от прекомерно стимулираща среда, промени в рутината на индивида, високи нива на тревожност, комбинирани с приемането на лекарствени продукти.
Според статия на списание Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry изследване е доказало, че наличието на халюцинации при пациенти с Алцхаймер говори за по-бързо отпадане на мозъчни функции, отколкото се случва при болните без халюцинации.

Често ли се срещат халюцинациите при деменция

Според изследванията в зависимост от състоянието между 28% и 50% от страдащите от болестта на Алцхаймер развиват халюцинации. При деменция с телца на Леви около 80% от страдащите получават халюцинации.

Различия между халюцинации и сетивно грешни възприятия

Една от задачите на медицинските лица при лечението на пациенти с деменция е да разпознаят дали страдащите имат истинска халюцинация или просто дефицит на някое от сетивата, който пречи да се получи ясна сензорна информация и ги кара да тълкуват информацията неправилно.
С други думи – лекарите се опитват да разберат дали „халюцинацията“ не се дължи на визуална грешка, поради лошо осветление и замъглено виждане.

Дали наистина е халюцинация, когато виждат нещо, което напълно отсъства? Този отговор е важен, за да можете самите вие да реагирате по подходящ начин при подобна промяна в състоянието на страдащите хора, които са край вас.

Как трябва да реагирате при халюцинации

Представете си, че ваш близък или любим човек, който е жертва на дементното състояние, халюцинира, че някой го наблюдава през прозореца, като това го плаши и тревожи много. Какво можете да сторите, за да помогнете? Как трябва да реагирате на безпокойството му?

• Не се карайте

За много хора, страдащи от деменция, халюцинацията е също толкова реална, колкото и заобикалящият свят, така че спорейки с човека, опитвайки се да го убедите, че греши, е малко вероятно да постигнете успехи. Всъщност подобно отношение може да увеличи усещането за неудовлетвореност, тревога и страх, защото близките просто отхвърлят чувството на загриженост, което болният изпитва.

• Проверка на истината

Уверете се, че в близост до прозореца не е имало никого. Запитайте се дали не е имало някакво неясно движение навън. Останали ли са случайно отпечатъци по стъклото? Не отхвърляйте възможността, да ви е поднесена самата истина, докато не изключите всички възможности халюцинацията да е факт.

• Осигуряване на увереност

Осигурете на близкия си повече време сред хора, погрижете се някой да е наблизо през по-голяма част от денонощието, така гарантирате не само неговата физическа сигурност, а и намалявате тревожността му, давайки му усещане за безопасност.

• Регулирайте средата

Покажете на изплашения човек, че прозорецът е заключен и издърпайте пердето. Кажете, че така няма да го виждат и имайте предвид, че спиране на светлинния стимул може да го успокои. Ако халюцинацията продължи, може би е разумно да промените позицията на тялото, така че да не вижда прозореца.

• Поддържайте рутинна процедурност

Постарайте се, доколкото е възможно да поддържате рутинни и последователни дейности за човека с деменция и заобикалящите го хора.

• Използвайте разсейване

Понякога успокояваща музика, терапия с домашни любимци или разходка до ярко осветена стая могат да разсеят халюцинацията.

Медикаментите и халюцинациите

Ключов въпрос относно евентуалното лекуване на халюцинации при дементно състояние с медикаменти е дали появата им води до неудобство за болния. Наблюдава ли се допълнително снижаване качеството на живот? Ако отговорът е положителен, то е уместно да се обмисли лекарствено лечение за облекчение на халюцинациите.
Ако халюцинациите са трайни и предизвикват повишаване в нивата на тревожността, специалистите често предписват лекарствени средства с цел намаляване или елиминиране на проблема. Антипсихотичните лекарствени средства често са сравнително ефективни при лечението на халюцинации, като параноя и заблуди, но е необходимо да се прояви особено внимание с този клас медикаменти, тъй като те могат да причинят значителни странични ефекти и са свързани с доста висока смъртност при хора, страдащи от деменция. Трябва да се отбележи, че деменцията с телца на Леви крие много по-висока опасност от отрицателни странични ефекти при прием на антипсихотични продукти.

Делириумът като причина за халюцинациите

Има няколко възможни причини за халюцинации при деменция, но една от тях е особено важна – делириумът. Той е внезапно забележимо увеличаване на объркването (което е нормално за деменцията) и най-често се причинява от инфекции, лекарства или взаимодействия между няколко лекарствени продукта. Важно е при подозрения, че при страдащият от деменция внезапно са се появили халюцинации, да се съобщи на лекуващия лекар, за да се проверят възможните причини за евентуален делириум.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: 
newscrab.com

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниПсихологияЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаИсторияЛеченияХранене при...Социални грижиИзследванияПроизводители