Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Имате ли нужда от терапия - задайте си тези 10 въпроса

Имате ли нужда от терапия - задайте си тези 10 въпроса

Имате ли нужда от терапия - задайте си тези 10 въпроса - изображение

Много хора със сериозни емоционални проблеми толкова са свикнали да се справят сами, че когато възникне идеята за посещение при терапевт, я отхвърлят автоматично. Но утежняването на проблемите винаги води до същия въпрос, а несигурността задълбочава задълбочаването им. Опитайте да си зададете следните въпроси, които обуславят най-популярните причини, поради които хората се обръщат към терапевт.

1. Налага ли се да се боря, за да бъда себе си напоследък?

Основна заблуда относно терапията е, че трябва да имате личностно разстройство, за да потърсите професионална помощ. Но това дори не се доближава до реалността.
Терапията е най-нужна на индивида, когато той „се бори“. Тя осигурява инструменти за управление, така че да не се достигне до разрушаване и саботаж в различни области на живота.
Ако обстоятелствата са ви докарали до безпомощно или меланхолично състояние и това се случва в продължение на няколко месеца, или повече, то определено имате основателни причини да си поговорите с консултант или терапевт.

2. По-трудно ли е ежедневието ви?

Част от хората са толкова натоварени, че вече не знаят как се чувстват и какво да мислят. Така се оказва, че по подразбиране те са  „добре“, но забелязват, че животът сякаш ги изправя пред все повече предизвикателства на всички фронтове.
Може да изглежда доста трудно да ставате сутрин от леглото и да ходите на работа, през цялото време сте изморени и оставяте социалните промени да протичат покрай тях. Понякога дори нямате желание да общувате с близките си. Ако лекарите не открият физическа причина за апатията и изтощението, може би е най-добре да поговорите с терапевт, защото всички тези признаци са типични симптоми на депресивно състояние.

3. Мога ли да се доверя на безпристрастно отношение?

Често терапевтът или консултантът са необходими, просто защото хората не откриват необходимата им подкрепа от хората около тях.
Развоят на живота може внезапно да остави личността съвсем сама. Хората се местят, губят близки приятели и роднини по различни причини. Не е необичано да възникнат проблеми при загуба на значими хора или социален кръг. Понякога просто осъзнавате, че околните не могат да ви предложат обратната връзка, от която се нуждаете, без да дават оценки, отразяващи собствените им надежди и желания. Така не успявате да определите какво всъщност се случва с вас, поради преплитането на вашите нужди с тези на другите по време на разговора. Консултантът осигурява безопасно, поверително и безпристрастно пространство, за да споделите и обсъдите всичко, което ви безпокои.

4. Изправен ли съм пред съществен избор, който ме предизвиква?

Ако не можете да стигнете до яснота по някое съдбоносно решение, като встъпване в брак или смяна на работното място, това е повече от добра причина да се обърнете към консултант. Терапевтите се обучават да слушат внимателно, а след това да задават правилните въпроси, за да ви помогнат сами да видите пътя си напред. Опитният консултант има достатъчно практика с хора, изправени пред големи лични избори, като знае как да подходи, така че да стигнете до истинското си, естествено желание.

Объркани ли са мислите ми

5. По-тревожен ли съм и стават ли по-нелогични мислите ми?

Силното безпокойство, особено ако мислите станат особено драматични и нелогични, може да са знак за твърде високи нива на тревожност.
Добрата новина е, че тревожността е лечима. Лошата – че ако се задържи твърде дълго, може да прерасне в тревожно разтройство, което е много по-трудно за преодоляване.

6. Загубих ли напоследък интерес към нещата, които преди обичах?

Да, понякога хората израстват и осъзнават, че старите им хобита не са вече атрактивни за сегашното им Аз. Но ако не успявате да обясняти, защо вече не сте заинтересовани от спорта, който винаги сте харесвали, срещите с приятели, правещи ви щастливи, и преживявате стрес, включително и някаква промяна в живота ви, то си струва да поговорте с терапевт. Загубата на интерес към живота е общ признак за депресия.

7. Имам ли приятели, които ме избягват или казват, че са притеснени за мен?

Когато изразът на притеснение у околните се превърне в тенденция, тогава човек трябва сериозно да се замисли за консултация с терапевт. И ако в края на краищата се окаже, че близките ви само за нагнетявали напрежението, консултантът може да е от помощ при подобряването на връзките и създаването на по-качествени взаимоотношения в живота ви.

8. Дали просто не реагирам на нещо?

Болест, раздяла, развод, предателство, преместване, уволнение… подобни неща могат да препънат всеки човек за известно време. Но ако това продължи няколко месеца и не можете да се възстановите от удара, най-добре е да потърсите подкрепа. Понякога промяната в живота подпомага избуяването на стари, скрити спомени и проблемни емоции, които се нуждаят от обработване.

9. Имам ли навик да пазя срамни и болезнени тайни?

Само защото нещо не се вижда не означава, че не е сериозен проблем? Няма значение дали въпросът е социално приемлив или не. Преяждането, насилственото повръщане (булимия), прекомерния прием на алкохол — всички форми на зависимост, които подкопават доверието и взаимоотношенията, изискват адекватна психологическа помощ.

10. Имам ли усещането, че животът ми е по-малоценен и безполезен от този на другите?

Ниската самооценка е една от водещите причини за депресията. Хората често се сравняват, но ако сравнението е винаги негативно и неблагоприятно за тях, това прави живота им много по-тежък, независимо дали става дума за кариера, домашна среда, социален живот или любовни взаимоотношения… терапията може да е полезна за вас, за да видите себе си в нова окуражаваща перспектива.

Все още не зная дали имам нужда от терапевт

Въпросите, описани по-горе, обхващат най-често срещаните причини, поради които хората търсят консултация с психолог – депресия, тревожност, тежки промени в живота и пристрастявания. Но съществуват и много други причини, поради които човек се нуждае от подкрепа. Не е нужно да сте "болен", за да се обърнете към с консултант, нужно е само да сте заинтересован от душевното си състояние. 

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: verywell.com; deals.oplexcareers.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпециалистиПсихологияНовиниЛюбопитноИсторияСнимкиЗаведенияСоциални грижиЛеченияИнтервютаЗдравни съветиОрганизации