Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Имате трудности с парите? Най-вероятно един от тези психологически проблеми е виновен

Имате трудности с парите? Най-вероятно един от тези психологически проблеми е виновен

Имате трудности с парите? Най-вероятно един от тези психологически проблеми е виновен - изображение

Работите усилено, но не успявате да напреднете? Възможностите изникват, но сякаш се стапят в ръцете ви? Просто затъвате финансово?

Начинът, по който мислим и чувстваме, засяга пряко всички наши решения и поведение в живота. Така че може да се окаже, че не проблемът с парите е коренът, а психически въпрос, с който трябва да се справим.

На вниманието ви представяме психологическите проблеми, които могат да доведат до парично неблагополучие.

1. Отрицателни основни вярвания

• Трудно е да запазите работата, когато колегите и шефа ви мразят?
• Да правят добри неща, когато имат пари се случва на останалите, но не и на вас?

Основните вярвания са несъзнателните предположения, които правим за света, за другите и за себе си – те влияят на всяко решение, което вземаме. Ако основните ни вярвания са отрицателни, ще направим избор, който да отговаря на тях. Например, ако имаме скрито убеждение — "не съм достоен за любов", ще е трудно да допуснем да ни се случват хубави неща, което може да означава, че избираме нископлатена и трудна работа. Така се оказва, че собствените ни вярвания и в последствие решения, ни водят към неуспеха в икономическите ни начинания.

2. Ниско самочувствие

• Никога не кандидатствате за повишение, защото сте сигурни, че някой друг ще го получи?
• При посещение на банката сте недоволен, защото се притеснявате да говорите за пари?
• Мислете, че инвестициите са за" умни хора"?

За повечето хора парите са хубаво нещо. Ниското самочувствие обаче означава, че смятаме, че не сме достойни за добри неща. Това може да доведе до саботиране на финансови възможности или до твърде силна несигурност, за да грабнем заслуженото.

3. Депресия.

• Намирането и започването на работа е като плаващи пясъци?
• Така или иначе нямате бъдеще и за това не можете да се грижите за финансите си.

Тези, които никога не са преживели депресия не разбират, какви са физическите и отражения над човека, преминаващ през нея. Тя може да ни накара да се усещаме като с тежести, залепени за крайниците, правейки ежедневието изтощително. Може да ни се спи постоянно, а ума да е напълно празен и в мъгла. Очевидно такива симптоми изключително трудно се преодоляват, а са способни да съсипят финансовия растеж.

4. Тревожност

• Толкова неща хвърчат из ума ви, че финансите са „оставени за после“?
• Думата „пари“ кара сърцето ти да препуска с такава скорост, че не можете да го понесете?

Тревожността има въздействие обратно на депресията. Вдигайки адреналина така високо, че мислите препускат, а енергията гърми из ума. За съжаление липсата на контрол в това положение, може да доведе точно до депресия.
Проблемът е, че нашите мисли може да са за случайни, преувеличени неща, като прекомерна тревога за това дали сме оставили фурната включена, или дали колегата от съседното бюро наистина ни харесва, или се преструва. Това може да ни направи прекалено разсеяни, за да се справим с практическите проблеми в живота. А съществува вариантът парите де бъдат нещо обсебващо, което ни тревожи и предизвиква избягване от наша страна.

4. Проблеми със съня

• Просто сте прекалено уморени, за да се грижите за финансите си?

Без подходяща почивка е много трудно да бъдем организирани и практични. С течение на времето може да се плъзнем в "режим автопилот“ и да се влачим през ежедневието, опитвайки се просто да оцелеем. Проблемите със съня са силно подценени в обществото, но всъщност могат да са причина за изключително много отклонения като депресивни състояния, тревожност, понижена адаптивност и избухливост, и да доведат до проблеми дори с финансовото състояние.

5. Зависимост

• Имате ли намерение да се концентрирате върху печеленето на повече пари, но нямате време, защото сте влюбени?
• Дадохте ли всичките си пари на партньора си, защото той се нуждаеше повече от вас?

За съжаление, прекарването на цялото време, така както харесва на някой друг, намалява възможностите да работим за така желаното богатство. Понякога партньорите ни молят за пари, понякога изпиват времето ни, но се случва да правят и двете едновременно, без да се замислят, че точно това унищожава шанса за постигане на финансовото благополучие, което изискват от нас.

6. Пристрастяване

• Има ли нещо в живота, за което плащате, независимо от цената?
• Приели ли сте, че сте просто жертва на лош навик?

Независимо дали става въпрос за алкохол, наркотици, високи сметки за хранителни стоки от преяждане или за хазарт, зависимостите излизат много скъпо.
Дори да изглеждаме нормално и да крием добре проблема си, мислите ни винаги са частично зависими от нашето пристрастяване, което означава, че има малко място за планиране на бъдещето. Разбира се, безпокойството, което идва с прикриване на пристрастяването, не помага.

7. Възрастен с дефицит на вниманието

• Започвате проекти, които биха могли да направят добри пари, но след това ги изоставяте, преди да се постигнат резултати?
• Продължавате да отлагате нещата, които биха подобрили положението – като например кандидатстване за по-добра работа ?
• Губите няколко работни места поради импулсивност, разсеяност или закъснения?
• Напълно сте забравили да платите някакви сметки, защото не са ви пред очите?

Проблемът с хиперактивността при дефицит на вниманието на възрастните означава, че не можем да останем съсредоточени или организирани. Дефицита на внимание засяга всички области от живота, дори най-неочакваните, като сметката за ток (или по-точно забравянето да я платим).

8. Личностни разстройства

• Винаги ли сте в конфликт с околните, включително с работодатели и колеги?
• Харчите ли пари без идея защо, някак натрапчиво и безконтролно?

Личностните разстройства означават, че мислим и се държим по начини, които се различава от нормата. Това може да означава обикновен начин на живот, като например ходенето на работа, да ни се струва безсмислен. При разстройства на личността разбирането с околните не е лека задача, което унищожава шансовете за намиране и задържане на добро работно място.

9. Биполярно разстройство

• Впускате се в див шопинг, а после нямате идея какво сте направили?
• Имате проблеми на работа, защото околните смятат, че се вманиачавате?

Биполярно разстройство означава, че се движим в манийни епизоди, които се изразяват в импулсивно действие и загуба на обичайните задръжки, включително и личните граници.

Ако се откривате в някое от тези описания може би ще са ви полезни терапевтични методи за мотивиране и плануване, и консултация със специалист. Добър терапевт може да помогне при поставяне на цели и движение напред в живота, независимо от особеностите на ващите планове.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка: betstories.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиАнкетиСпортОрганизацииИнтервютаСтатистически проучванияНормативни актовеЛеченияОбразованиеБотаника