Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 8 вярвания за парите, които трябва да поддържаме

8 вярвания за парите, които трябва да поддържаме

8 вярвания за парите, които трябва да поддържаме - изображение

"Много малко хора могат да си позволят да са бедни."
- Джордж Бърнард Шоу


Доктор Мат Джеймс е треньор по невро-лигвистично програмиране, което цели да подпомогне хората да осъществят целите в живота си. Той е автор на няколко книги, смесващи традиционни техники и медицински обосновани практики. Той е магистър по Организационно управление, доктор по Психология на управлението, като е защитил докторска степен в Университета на Индиана с дисертация, свързана с хавайските традиции, отнасящи се до прошката.
Той говори за "Закона за привличането" и какво е необходимо, за да се активира този закон. Много от нас несъзнателно привличат това, което не желаят да идва към тях. Дали чрез енергийна настройка, или с действия, които променят света неблагоприятно, е друг въпрос.

Защо не си богат?

Очевидно богатството и благоденствието се отнасят за всички области на живота: взаимоотношенията, работата, здравето. Но в тази статия се занимаваме основно с пари.
Преди години доктор Джеймс преподава в курс за просперитет. По време на обучението, което е провеждал, е интервюирал няколко души, олицетворяващи благоденствието. Не всички от тях са притежавали милиони в банката, но всички са имали здрави и удобни взаимоотношения с парите. Благодарение на тях Мат Джеймс извежда осем принципа, които под различни форми те са следвали в живота си. 

И все пак нашият културен модел за отношение към парите вероятно е по-отрицателен и ограничаващ от повечето други области на живота. А парите са основни за нашето благополучие като поддържане на здравето или социалния статус. Както казва Зиг Зиглар, "Парите не са най-важното в живота, но в много случаи са също толкова необходими, колкото кислорода е за дишането". А в съвременната култура повечето хора робуват на една от двете крайности — любов или омраза към парите.

Мат Джеймс ни представя изключително интересно сравнение. Той казва: „Ако отида в стая с напълно непознати хора и заявя, че съм добре запознат с упражненията нужни ми, за да поддържам добро здраве, то най-вероятно ще получа уважение. Но ако отида в същата стая и заявя, че съм запознат с механизмите, с които да спечеля големи суми пари, какво мислите, че ще си кажат? Алчност, нали? Или ако не алчност, то поне липса, на каквото и да е духовно извисяване — това би била присъдата, която биха сложили.“

Точно както има културни идеи, които влияят на личността, относно красота, справедливост и успех, а има и такава за пари. Нека обърнем внимание на няколко изявления, които често се чуват от финансово нестабилни хора:

1. Парите се харчат, за да се спечелят пари;

2. Богатите стават по-богати, бедните по-бедни;

3. Парите са коренът на всяко зло;

4. Не мога да живея балансиран живот, ако искам да спечеля много пари;

5. Финансовият ми успех зависи от пазара на труда и икономиката;

6. За да печелите пари, трябва да поемате големи рискове;

7. Парите са мярка за моя успех и/или стойност;

8. Животът е гаден;

9. Най-богатите хора са като Скруч, егоистични свидлювци;

10. Светът е жесток и оцеляват най-силните;

11. При катерене по стълбата на успеха трябва да стъпите върху другиго по пътя нагоре;

12. Трябва да имате определена професия, за да имате пари;

13. Едва няколко артисти (художници, писатели, музиканти) някога достигат върха.

Благодарение на опита си като мотивиращ треньор и обучител, Мат Джеймс надлежно анализира негативния ефект от гореизброените вярвания и благодарение на контактите със заможните интервюирани е успял да събере мисли, които биха били полезни при неутрализиране на негативните съждения.

1. Вселената е изобилна;

2. Вселената иска просперитета ми;

3. Всяко благоденствие започва с вяра;

4. Парите са абстракция;

5. Парите са енергия — и ще се появят, когато наистина „ги почувстваме";

6. Парите нямат собствена интелигеннтност;

7. Парите ще отговарят на инструкциите, които дам;

8. Парите изискват внимание.

Забележете, че заможните хора не споменават нищо за икономиката, определени професии или че парите са отражение на тяхната самооценка. Те не говорят за необходимостта да победят някого, за да ги имат или че техните взаимоотношения и семейства трябва да бъдат пожертвани, за да станат богати. Те не се съсредоточават върху получаването на определени признания или  върху това как да се изкачат по корпоративната стълбица. И със сигурност не мислят, че парите имат собствена сила и ум! "В колко от тези изречения вярвате самите вие?" Този въпрос задава докторът и уточнява, че не говори само за интелектуална вяра, а и колко от тези убеждения са свързани с нашата система абсолютно, положително, без съмнение верни?

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: lendavant.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиТестовеЛайфстайлЛюбопитноАнкетиПсихологияНовиниСоциални грижиЗдравни съветиНормативни актовеСтатистически проучвания