Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Интимността във взаимоотношенията

Интимността във взаимоотношенията

Интимността във взаимоотношенията - изображение

Мнозина от нас откриват на някакъв етап, че са се изгубили във взаимоотношенията си и водят борба, опитвайки се да преустроят поведенческите си модели, така че да изградят здрава връзка, когато това не се е случило. Мнозина от нас също откриват, че хората, с които са избрали да бъдат интимни, не са достъпни за тях емоционално, други са намерили някой, с когото да бъдат интимни, но отблъскват този някой и саботират отношенията си. Да, интимността може да бъде плашеща!

В много случаи интимността не е била моделирана по подходящ начин по време на нашето израстване. Много от нас се борят с проблеми като пристрастяване към любовта и съзависимост в интимните отношения, защото сме израснали в нефункционално семейство, но добрата новина е, че не е нужно да се придържаме към уроците, които сме научили в детството. Можем да научим нови начини да взаимодействаме с интимността в живота си - интимност, която е възнаграждаваща и позволява да създадем истински връзки.

Често това, което сме виждали е било разтърсващо: виждали сме родителите си да се препъват в подобни взаимоотношения, което ни е накарало да мислим, че интимността не си заслужава или че да бъдеш супер интимен с някого е единственият начин, по който трябва да се живее. Но има баланс, който не сме виждали. Вместо това ние или се вкопчваме в някого и го държим на всяка цена, опитвайки се да бъдем перфектни за него, или го отблъскваме, като си казваме, че ние не се интересуваме от връзката, защото е твърде такъв и такъв. Не е нужно да правим това!

Когато започнем да определяме граници за себе си по отношение на интимността, можем да видим как здравата интимност работи в отношенията. Не е нужно да спим с някой, когото току-що сме срещнали, просто защото така винаги сме правили и не е нужно да споделяме целия си живот за една нощ. Можем да изградим граници у себе си — такива, че да пристъпваме към интимност в отношенията стъпка по стъпка, вместо да се впускаме на пълен оборот или да не влизаме в интимни отношения изобщо.

Като човешки същества ние жадуваме социални взаимоотношения и интимност. Това е наистина важна част от същността ни - можем да се опитаме да допуснем хората в живота си, макар да се страхуваме. Можем да го правим със свое собствено темпо и ничие друго. Колкото повече практикуваме здравословна близост, толкова по-положителни резултати ще вижваме и ще бъдем насърчени да създаваме по-позитивни и здравословни отношения.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: blog.counselormagazine.com

Снимка: healthline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноИсторияТестовеЗдравни съветиСнимкиНовиниАлт. медицинаБотаника