Начало Психология Социална психология За психологията Каква е разликата между трансджендър и транссексуалност

Каква е разликата между трансджендър и транссексуалност

Каква е разликата между трансджендър и транссексуалност - изображение

Когато Facebook добави множество възможности за избор на полова принадлежност, така че да са достъпни за неговите милиарди потребители, някои хора се зачудиха: Каква е разликата между трансджендър и транссексуалност, че дори тази платформа я обозначава?

Транссексуалността предполага преминаване от един пол към друг. Това включва както промяна във външния вид, така и по-драстични мерки като оперативна намеса и хормонална терапия с цел преминаване в редиците на другия биологичен пол. Тъй като транссексуалните не са в състояние да променят и генетичния си код, не могат да добият репродуктивните способности на пола, в който преминават.

Половата принадлежност е понятие, което се определя при раждането на детето. Биологичният пол се отнася до физическите характеристики — хромозомите, хормоналния баланс, анатомичните особености. Всеки индивид се ражда с определен биологичен пол, като съществуват редки изключения, които наричаме хермафродити, като те носят характеристики и на двата пола.

Трансджендър е термин, които се използва за хора, чиято идентичност, израз и поведение и най-вече индивидуалното чувство за собствена личност, не съответстват на това, което обикновено се свързва с техния биологичен пол. Терминът „джендър“ се използва от психолозите, за да обозначи социалната роля на двата пола, така че в случая не е израз на биологичните телесни характеристики, а на умствените.
Като цяло полът е сложна структура, обхващаща повече от две гледни точки. Той, както типичното за него (а и желателно) поведение, са повлияни от културата, статуса и расата, защото дейностите и атрибутите, подходящи за конкретния пол, са различни за всяко общество и време.

Следователно трансджендър, за разлика от транссексуалност, е многостранен термин. Пример е как трансджендър личност с мъжки биологичен пол може да има сексуално влечение към жени, но все пак да е кросдресър (да облича дамски дрехи и да се гримира). Подобна е ситуацията с хората, които се определят като безполови, двуполови и джендър флуид. Като цяло определенията се множат, поради невъзможността да  паснат точно на човека и специалистите се опитват да опишат максимално точно смесването или редуването на понятията за мъжественост и женственост.

Терминът трансджендър е възникнал в психологията, с цел да се конкретизира половата функция на индивида в обществото, като към момента повечето хора, които го използват правилно и сериозно, просто са наясно, че не могат с една дума да обхванат всички аспекти на пола.

Според статистическа извадка като трансджендър и транссексуални се идентифицират едва 1% от населението на планетата.

Половата идентичност и сексуалната ориентация не са равнозначни понятия.

Не трябва да забравяме, че хомосексуализмът и трансджендър не са едно и също. Самото понятие сексуална ориентация е отнесено до трайните модели на емоционално, романтично и/или сексуално привличане хетеросексуално (към противоположния биологичен пол), хомосексуално (към собствения биологичен пол) или бисексуално (към двата пола). Транссексуалните могат да носят със себе си всяка от горепосочените сексуални ориентации. Според част от специалистите по генетика, пренаталните хормонални нива и методите за отглеждане в ранното детство, могат да окажат силно влияние за развитието на транссексуална идентичност.

Още през 1973 г. световната научна и медицинска общност премахва хомосексуализма от графа психически разстройства на международната класификация на болестните състояния. Реабилитирането на транссексуалността и трансджендъра вече е започнало, защото не е важно само да се признае, че несъответствието между биологичния и психическия пол не е психично отклонение, а и в бъдеще обществото да го приема като нормално.

Независимо от етикетите, които хората носят, често те не са точно онова, към което ги причисляват, защото е почти невъзможно да вкараме личността в рамките на определението. Традиционните различия между мъжете и жените в обществото стават все по-малки.

Поради промените в социалните нагласи с течение на времето се наблюдава и обща еволюция във възприемането на пола. Особеност, считана за "мъжка" в едно поколение, може да бъде норма за жените в следващото. Една жена, която носи панталони, например, би била смятана за неприемлива в началото на миналия век. И макар че може да е било необичайно в недалечното минало, сега много жени печелят равно или дори повече на съпрузите си, а господата извършват повече домакински дейности и се грижат за децата си. В края на краищата социалният пол се променя с времето.

Повече за половата принадлежност можете да прочетете ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: medicaldaily.com
Снимка: signature-reads.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиЛайфстайлАнкетиИсторияЛюбопитноПсихологияИнтервюта