Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Каква е разликата между тъга и депресия

Каква е разликата между тъга и депресия

Каква е разликата между тъга и депресия - изображение

Този въпрос е източник на много дебати и е сравнително модерен. "Депресията" като клинична диагноза възниква в началото на 20 век; до този момент тя е наричана просто меланхолия - понякога лека, а понякога тежка. Не съществува ясна разграничителна линия, депресията не се разглежда като разстройство, а като темперамент.

Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства прави опит да създаде набор от стандартизирани критерии, които отличават "нормалната" тъга от клиничната депресия, но поставянето на диагноза остава неточна наука. Причината се корени в това, че тя не е физически тумор, който може да се измери в сантиметри, а диагнозата е вид измерване на настроението.

Според горния наръчник, за да говорим за депресивен епизод, неговата продължителност трябва да е поне две седмици и да бъде придружен от най-малко 5 от следните симптоми:

 • Депресивно настроение през по-голямата част от деня, почти всеки ден, както се посочва във всеки субективен доклад (например, чувство на тъга и празнота) или наблюдение, направено от други (например, плач).
 • Подчертано намален интерес или удоволствие към/от всички или почти всички дейности през по-голямата част от деня, почти всеки ден (както се посочва във всеки субективен доклад или наблюдение, направено от други).
 • Значителна загуба на тегло, която не се дължи на диета или наддаване на тегло (например, промяна в повече от 5% от телесното тегло за един месец), или намален, или увеличен апетит почти всеки ден.
 • Инсомния или хиперсомния почти всеки ден.
 • Психомоторна възбуда или забавяне - почти всеки ден (наблюдавана и от другите, а не единствено субективни чувства на безпокойство или забавяне).
 • Изтощение или загуба на енергия почти всеки ден.
 • Чувство на безполезност или прекомерна, или неуместна вина (което може да е налудно) почти всеки ден (не единствено самообвинения или вина относно болестта).
 • Намалена способност за мисъл или концентрация, или нерешителност почти всеки ден (наблюдавана субективно и от другите).
 • Повтарящи се мисли за смърт (не само страх от смърт), повтарящи се суицидни наклонности без конкретен план; или опит за самоубийство; или конкретен план за извършване на самоубийство.

Тези симптоми могат да звучат по-скоро технически, ето защо ще насочим вниманието ви и към списъка с общи признаци, формулирани от гледна точка на клиниката Майо:

 • Чувство на тъга, празнота или нещастие
 • Изблици на гняв, раздразнителност или безсилие, дори по дребни причини
 • Загуба на интерес или удоволствие от обичайните дейности, като например секс
 • Нарушения в съня - безсъние или твърде много сън
 • Умора и липса на енергия така, че дори малки задачи изискват допълнителни усилия
 • Промени в апетита - често намален апетит и загуба на тегло, но и увеличаване на апетита и наддаване на тегло при някои хора
 • Грижа, тревожност или безпокойство - например, прекомерна тревога, напрегнатост или неспособност да се стои на едно място
 • Забавено мислене, говорене или движения на тялото
 • Чувства за безполезност или вина, фиксиране върху минали неуспехи, или самообвинения за неща, които не са ваша отговорност
 • Проблеми с мисленето, концентрацията, вземането на решения и паметта
 • Чести мисли за смъртта, суицидни мисли, опити за самоубийство или самоубийство
 • Неочаквани физически проблеми, като болки в гърба или главоболия

Освен основното депресивно разстройство, друга форма на депресия, която е честа диагноза, е "устойчиво депресивно разстройство." То се проявява по-леко от ГДР, но трае по-дълго. УДР се проявява при възрастни под формата на лошо настроение, което се задържа през по-голямата част на деня; за повече на брой дни, отколкото не; и продължава най-малко 2 години. По време на този 2-годишен период интервалите без депресия са не по-дълги от 2 месеца. Пониженото настроение е придружено от поне два от симптомите, изброени по-горе.

Основната трудност в тези диагнози е доколко нечие настроение създава "клинично значим стрес или увреждане." С други думи, оказва ли вашето разстройство влияние на вашето ежедневие? За съжаление, също както линията между общата тъга и депресията като такава, стандартът тук е малко неясен.

Диагностичният и статистически наръчник на психичните разстройства не предоставя обективни критерии за това какво представлява "клинично значим стрес или увреждане," така че отделните лица, лекари и терапевти се налага да вземат субективни решения за това кога пониженото настроение достига този показател. За някои хора това може да означава, че тяхната депресия пречи на служебните им задължения или на грижата за техните семейства; за други, това може да означава, че пониженото им настроение стои на пътя по постигане на нереалистично високи очаквания за щастие. Някои изследвания показват, че до голяма степен последната група е тази, която се обръща към лекуващия си лекар или психиатър за антидепресанти, докато хората с тежка депресия, които дори не могат да се грижат за основните си жизнени функции, често не получават и не се обръщат към лечение - на тях им липсва мотивация дори да направят среща с техния лекар.

Всичко това показва, че линията по определянето на това кога тъгата се превръща депресия може да бъде размита. Докато симптоматично базираният подход на Диагностичният и статистически наръчник на психичните разстройства за поставяне на диагноза дава на депресията повече медицински и по-малко стигматичен наклон, критиците твърдят, че това създава наистина широка мрежа, която може да накара някои хора и лекари да виждат пристъпите на "нормалната" тъга или понижено настроение като разстройство.

Тествайте себе си за депресия ТУК >>>

По материала работи: Елиза Трайкова

Източник: artofmanliness.com

Снимка: nuuneoi.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиХранене при...Социални грижиЛеченияСнимкиАлт. медицинаСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника