Начало Психология Социална психология Аз 7 съвета за по-лесно преодоляване на разочарованието

7 съвета за по-лесно преодоляване на разочарованието

7 съвета за по-лесно преодоляване на разочарованието  - изображение

Непечелившите лотарийни билети могат да донесат големи разочарования, особено на хората, които играят редовно с надеждата, че все някога ще спечелят големия джакпот. И въпреки че са наясно колко нищожни са шансовете им, те до последно се надяват, че може би този път късметът ще е на тяхна страна и именно те ще бъдат щастливците, които ще бъдат обявени за новите милионери на страната.

Макар всички да сме наясно колко малък е шансът ни за печалба, тази неудобна статистическа истина не ни пречи да се отдадем на въображението си и да пофантазираме за това, което бихме направили, ако спечелим голяма сума пари.

И така, ние си купуваме лотариен билет и надеждата, с която той ни зарежда, сякаш ни позволява да пренебрегнем факта, че шансът ни да спечелим е малък, а вероятността да изгубим е почти 100 процента.

Надеждата ни дава няколко часа, в които да се отдадем на илюзията, че скоро ще спечелим големите пари. Тя ни насърчава да си представим с подробности колко удовлетворяващо би било да се върнем на работа, да кажем на шефа си какво всъщност мислим за него и да заявим: "Напускам!" или колко прекрасно би било да кажем на родителите си, че ще им подарим околосветско пътешествие, защото сме спечелили големия джакпот…

Надеждата е нещо страхотно, но тя винаги е придружена от разочарование. Колкото повече време прекарваме, фантазирайки за това, че печелим големия джакпот, толкова по-голямо ще е разочарованието, когато установим, че не печелим. В деня, в който си купуваме лотарийния билет, въздухът е зареден с много надежда и трепетно очакване, а денят за проверка на билета – с ужасно разочарование.

По подобен начин протича всичко, в което влагаме прекалено много непремерено очакване и неоснователни надежди.

Следните 7 стъпки ще ви помогнат да преодолявате разочарованието по-лесно:

Дайте си малко време да се чувствате зле

Потвърдете разочарованието, но не позволявайте то да ви обсеби. Осигурете си поне един час, в който да се чувствате зле. Според психолозите тази стъпка е от важно значение, защото само потвърждавайки разочарованието си, вие можете да си разрешите да изживеете тъгата от излъганите си надежди. Затова, дайте си време, но после продължете напред.

Не мислете за това, което е можело да стане

Колкото повече се занимавате с разочарованието, толкова повече ще си навредите и ще нарушите способността си да се фокусирате, концентрирате и разрешите проблемите си. Точно заради това е необходимо да запазите самообладание. Не подхранвайте разочарованието си, за да не задълбочите емоционалната си болка.

Не се самосъжалявайте

Самосъжалението идва с цена - отнема чувството, че можем да контролираме нещата и засилва усещането за безпомощност. Затова овладейте желанието да се отдадете на негативни мисли – те ще насърчат лошото ви настроение и ще създадат подходящи условия за развитието на депресия.

Проявете съчувствие към себе си

Най-голямата грешка, която можете да направите в моменти на разочарование, е да бъдете твърде строги и критични към себе си. Това ще навреди на самочувствието ви и ще ви накара да се почувствате още по-зле. Проявете съчувствие към себе си и ако е необходимо, си простете.

Погледнете проблема в перспектива

Често се чувстваме разочаровани от неща, които едва ли ще помним след един месец. Колко от нас ще си спомнят, че преди 5 години не са спечелили от лотарията, например? Малцина. Ако разочарованието, което преживявате, е значимо, опитайте се да се съсредоточите върху по-голямата картина на живота си и да си припомните всички неща, които вървят добре и за които можете да бъдете благодарни.

Определете следващата възможност, към която да насочите усилията си

Колкото по-значима е загубата ни, толкова по-голямо е разочарованието и съответно – толкова по-дълъг е периодът на възстановяването ни. Това, което не трябва да забравяте обаче, е, че винаги има следващ тираж – както в лотарията, така и в живота. Без значение колко разочаровани сте, отделете няколко минути, за да разгледате нови възможности.

Запомнете: Успехът не означава щастие

Резултати от няколко изследвания показват, че при спечелилите от лотарията нивото на щастие нараства драстично, след като разберат щастливата новина, но скоро то отново се връща на предишното равнище - обикновено в рамките на една година.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: youtube.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимки