Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Как да се справим с тъгата

Как да се справим с тъгата

Как да се справим с тъгата - изображение

Всички в един или друг момент от живота си изпитваме тъга. Не е нужно да възприемаме това като ненормално състояние, защото психиката ни не може винаги да е на крилете на щастието. Изследванията обаче сочат, че тъгата продължава по-дълго от много други емоции, защото имаме склонност да отделяме повече време да мислим за нея. Многократното повторение и дълбаене в негативните емоционални състояния може да доведе до депресивни епизоди. Опитът на специалистите е довел до няколко извода от състоянието на тъга, като те могат съществено да съкратят неприятния период, който бихме си изкарали в нейната компания.

Наплачете се

Зная, че звучи странно, защото плакането всъщност е израз на тъгата, от която се опитваме да избягаме, но според изследванията плакането има релаксиращ ефект върху организма, защото освобождава ендорфини, предизвикващи усещане за отпускане на тялото. Това може да активира вашата парасимпатикова нервна система, която да възстанови организма от стреса и травмата.
Чисто социално, плачът предизвиква подсъзнателен отклик от околните, което може да доведе неочаквана помощ за вашата неволя, но дори да не разчитаме на това може да се опрем на теорията на д-р Уилям Фрей. Той разработва идеята, че сълзите освобождават тялото от токсините. Срещу идеята с плакането, за да ни олекне, стоят няколко основателни довода.
Първият е, че д-р Фрей, не може да докаже дали плакането не отделя едва незначителна част от натрупаните в тялото ни токсини. Вторият е, че ако сме възпитавани в социум, приемащ плакането за недостойно или нежелателно, ефектът му няма да ни е полезен. Културният фон, към който сме се приобщили, има силна роля в изграждането на навиците ни и това е едно от влиянията му.
Ако сълзите напират няма смисъл да ги спирате, тялото има нужда да излее, натрупващото се напрежение, също така няма смисъл от сълзи насила (те няма да свършат работа на психиката ви).

Спортни занимания

Не едно проучване сочи, че физическите упражнения променят хормоналния баланс в мозъка и ни карат да се чувстваме по-спокойни, радостни и щастливи. Американско изследване доказва, че след 10-седмичен период на активни занимания със спорт опитните лица се чувстват много по-тонизирани и спокойни от контролната група, която не е извършвала физически упражнения. Ползите, от подобни дейности за хора в депресия, са били още по-ярък пример за ефективността им.
Най-опростеното обяснение е свързано с целенасоченото извършване на дейност, което отклонява вниманието ни от натъжаващите мисли и самата емоция, в която хората са склонни да се фокусират.
Не е нужно да се впускаме в маратон или плуване на олимпийски разстояния, за да усетим ефекта от упражнението, дори „лесни“ дейности, като разходката и йогата, вършат изключително добра работа.

Усмихнете се

Учените решили да видят какво се случва, ако тъжни хора решат да се усмихват. Усмивката на Дюшен (истинска усмивка, която ангажира цялото лице, а не само устните) се оказва изключително ефективна в оказването на положително въздействие върху настроението. Според изследователите, между телесното и емоционалното ни състояние има двупосочна връзка, която осигурява възможност на усмивката да повлияе психиката. По същия начин намръщването може да ни направи малко по-черногледи и с времето по-нещастни.

Пуснете музика

Звучи логично нали? Според специалистите слушането на музика е една от възможностите да изследвате емоционалното си състояние. Обяснението е, че ако слушате хубава, но тъжна музика, най-вероятно ще подобрите начина, по който проучвате емоциите и тъгата. Но нали се опитваме да тушираме горестното състояние — нека видим как музиката помага.

Използването на музика, за да си спомним тъжната ситуация и да я преживяваме и обмисляме многократно не е разумно. Това просто може да утежни състоянието ни. Изборът на музика е важен, така че трябва да го направим мъдро.
Британската академия за звукова терапия е съставила списък с най-релаксиращата музика в света, според науката. Тези песни включват произведения на Enya, Airstream, Marconi Union и Coldplay.

Отмийте тъгата

Докато вземате топъл душ не само ще почистите кожата си, а и ще успокоите нервната си система. Това ще отпусне тялото ви и ще даде на подсъзнанието да поработи за очистване от тъгата. Символичното миене подпомага ума да се освободи от усещането за отговорност и негативизъм.

Общувайте

Съществуват два основни варианта, когато се чувстваме зле. Първият е да се свием в себе си, изолирайки се от останалия свят и потъвайки в личният си вътрешен мир. Това може да доведе до осъзнаване и преживяване на тъгата, ако сме поели по правилния аналитичен път, но може и просто да ни бутне дълбоко в дълбините на самосъжалението.

Другият вариант е да потърсим близките си и да се опитаме да общуваме с тях. Тук пътечките също са две. Това, да звъннем на приятел и да му разказваме с часове колко ни е зле, е вик за помощ и съчувствие, който, ако се повтаря с високи честота и качество, не само, че няма да ни отърве от тъгата, но може и да намали броят на приятелите ни.
Щом, след като сме си изплакали тъгата, позволим на близкия човек, комуто се доверяваме, да ни отвлече с друга тема, да ни изведе на разходка или да ни сподели свои вълнения, ще затвърдим отношенията (и по-важното в случая) ще преместим фокуса от тягостното чувство завладяло емоциите ни.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: wikihow.com
Снимка: blog.soundsoulcounseling.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиАлт. медицинаФизиологияАнкетиСпортБотаника