Начало Психология Психология на развитието Развитие на децата Каква форма може да приеме злоупотребата с деца

Каква форма може да приеме злоупотребата с деца

Каква форма може да приеме злоупотребата с деца - изображение

Понякога злоупотребата с деца приема почти незабележима форма. В миналото може да се е считала за естествена част от обучението на подрастващите и дори в наше време има хора, които твърдят, че няма по-добри форми на обучение и възпитание от действия, които всъщност са вид злоупотреба. Всички сме наясно, че това е твърде далеч от действителността. Вече има проучвания, показващи, че зад някои често използвани изрази, отнасящи се до възпитанието, седи не само заблуда, но и куп лични трагедии. Тук говорим за „нещата винаги са ставали така, нищо му няма“ и „щадите ли пръчката, разваляте детето“ , все изрази на "безконечна народна мърдост", или пък на коравосърдечие и незнание.

Агата Кристи е съвсем права, когато казва, че "едно от най-щастливите неща, които могат да се случат в живота ни, е да имаме щастливо детство". Несъмнено положителното родителство показва много по-окуражителни резултати във възпитанието и развитието на децата.

Елизабет Родригес е психолог и има опит с най-дълбоките дебри на работата с малтретирани деца. Тя вярва, че през последните години злоупотребата с деца по света има значителен ръст. Но как е възможно това при положение, че съвременното общество не толерира подобни нередности?! Родителите и учителите са все по-осведомени за последиците от „традиционните“ форми на възпитание, които са основани на грубост или злоупотреба, как е възможно проблемите да нарастват?

Причината се състои в откритието, че злоупотребата с деца не е само физическа. Въпреки, че това е известно от години, психологическото насилие е много по-слабо познато в обществото. Ето защо се случва така често.

Форми на злоупотребата с деца

Понятието злоупотреба с деца се отнася до действия на възрастно лице с непълнолетен, които пряко или непряко поставят в опасност емоционалната, умствена или физическа неприкосновеност на детето. Съгласно това определение можем да очертаем 3 много ясни форми на злоупотреба с деца. Всички те, в по-голяма или по-малка степен, продължават да се прилагат и в наши дни.

1. Физическо насилие

Това е най-често срещаната форма на злоупотреба откакто човечеството съществува. Тя се определя от специалистите като доброволно действие, което причинява действително физическо увреждане или развитие на заболявания при детето.

В него са включени различи действия, вариращи в зависимост от целите на възрастния. Може да е изрично отхвърляне на детето, налагане на дисциплина, да носи садистичен характер или да е следствие от загуба на контрол.

2. Емоционално насилие

То е вторият вид злоупотреба с деца, който държим да подчертаем. При него е по-трудно да се определят границите и има различни мнения по отношение на рамката, в която се простира. Въпреки това, повечето експерти смятат, че се състои в поведение и действия, предприети към дете въз основа на вербална враждебност чрез обиди, заплахи и изрази на презрение.

Този тип злоупотреба отхвърля всеки опит на детето да взаимодейства с възрастния. Тя е свързана и с емоционално изоставяне и пасивно отношение към родителя (или възрастния, който злоупотребява), когато той е в пряк или косвен сблъсък с нуждите на детето си.

3. Пренебрегване

Накрая психолозите говорят за третия вид злоупотреба, известна като пренебрегване на децата. Става дума за пълно или частично изоставяне на грижите за нуждите на детето. Родителите (или отговорните възрастни) не полагат грижи за подрастващите и запазват дистанция. Това невинаги е забележимо и може да включва съзнателно отказване на помощ на детето (включително и психологическа).

Неглижирането може да бъде физическо, социално и емоционално. Това е различно от физическото изоставяне. Пренебрегването може да е съзнателно, но и напълно неосъзнато и да се корени в невежество по въпроса за детските нужди, или в липса на добре оформена ценностна система. Независимо дали възрастният го разбира или не, това пренебрегване води до психически наранявания у детето.

Сами виждате, че злоупотребата с децата може да има много форми. Невинаги е лесно да ги открием или да ги стопираме навреме. Има толкова много причини за злоупотреба с деца, че огромна част от тях не са видими без внимателно обследване. Целта те да бъдат прекратени е постижима, но изисква внимание и знания за детските нужди и възможности.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниСоциални грижиАнкетиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиИзследванияЗдравни проблемиСтатистически проучванияИнтервютаБотаникаЛеченияСпециалистиЗдравни съветиСпортРецептиИсторияХранене при...Алт. медицинаТестовеЗаведенияОбразованиеОрганизацииНормативни актовеКлинични пътеки