Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да разрушите цикъла на малтретиране на деца у вашето семейство - 1 част

Как да разрушите цикъла на малтретиране на деца у вашето семейство - 1 част

Как да разрушите цикъла на малтретиране на деца у вашето семейство - 1 част - изображение

Известно е, че малтретирането на деца се повтаря от поколение на поколение. Въпреки че не е универсално вярно, децата на родители със зависимости са изложени на по-висок риск от всякакви видове злоупотреба и развитие на зависимости.

Причините, поради които хората, които са били сексуално малтретирани в детска възраст, продължават да влизат в подобни отношения в зряла възраст, било като насилници, или като жертви, са сложни и добре документирани. Но възможно ли е този цикъл да бъде разрушен или преживяното малтретиране означава, че бъдещите дисфункционални взаимоотношения са неизбежни?

Абсолютно не. Следвайки тези съвети, можете да прекъснете цикъла на малтретирането и да се научите как да имате здрави, подхранващи отношения с вашите деца.

Помогнете на себе си

Въпреки че много родители смятат това за егоистично, да си помогнем сами е една от най-важните стъпки в прекъсването на цикъла на малтретирането на деца. Чрез преодоляването на травмата от случилото се с вас, вие можете да станете по-обективни по отношение на поведението на вашите родители и вашето собствено поведение, а по този начин да вземате по-мъдри решения за това как да се отнасяте със собствените си деца. Също така ще освободите емоционалния багаж, който носите със себе си от вашето детство, а това ще ви направи по-малко склонни към промени в настроението, проблеми с управлението на гнева, злоупотреба с пристрастяващи вещества и поведения, като начин за управление на стреса.

Потърсете помощ за справяне с преживяното малтретиране и за зависимостта си. Ако партньорът ви има някакъв вид пристрастяване, насърчете го също да потърси помощ.

Научете се да поставяте граници

Слушаме много за "границите", но често не разбираме или не знаем какви са те или как да ги поставим. Границите са ограниченията, които сами поставяте, определящи какво поведение е приемливо и какво неприемливо. Границите са важни както за децата, така и за родителите. Родителят трябва да използва тези граници, за да контролира собственото си поведение към детето и да предотврати прекосяването на линията, след която следва злоупотребата. Той трябва да определи добри граници и за своите деца, за да могат те да знаят какво се очаква от тях.

До известна степен границите варират от човек на човек и от семейство до семейство. Но вашите винаги трябва да предпазват детето от нараняване, пренебрегване, излагане на различни вещества и сексуални контакти.

Посрещайте емоционалните си нужди във взаимоотношенията с възрастните

Злоупотребата с детето често може да възникне от това, че родителят цени високо детето и вярва, че те имат близки, любящи отношения. Възрастният може да започне да зависи от детето за неща, които би трябвало да осигурява сам за себе си или да получава от други възрастни. Това включва вашите емоционални нужди, които биват посрещани, когато виждате детето си като човека, на когото можете да разтоварите чувствата си, или като някой, от когото да черпите съчувствие, разбиране и безусловна любов. Въпреки че децата трябва да бъдат научени да се грижат за другите, те не бива да бъдат използвани за посрещане емоционалните нужди на своите родители. Това е бреме, което те не са готови да понесат.

Дръжте сексуалните си отдушници настрана от връзката си с вашето дете

Повечето възрастни се нуждаят от някакъв вид сексуален контакт. Това може да се изразява в здрави взаимоотношения с друг възрастен или чрез мастурбация. Приемането на собствената ви нужда от сексуален контакт е важно за защитата на вашия наследник от злоупотреба. Понякога родителят може да не осъзнава, че сексуалната му фрустрация "прелива" в отношенията му с детето — например, говори за секс пред него (или директно с него), преди да е готово за това; прави подмятания; разказва нецензурни вицове; коментира детето по сексуален начин; или чрез сексуален контакт. Това е несправедливо спрямо детето, което още не е научило кои са подходящите сексуални граници и трябва да може да се довери на родителите си, а не бъде сексуално с тях.

Защитавайте вашето дете от другите

Сексуалното малтретиране може да се случи в семейството, но може да се случи и когато други хора, които детето познава, са в състояние да злоупотребяват с него. Сексуалното насилие от непознати всъщност е сравнително необичайно — повечето случаи на малтретиране са свързани с познати на жертвата. Част от работата ви като родител е да защитавате детето си от онези, които биха могли да злоупотребят с него, включително и партньора ви. Винаги трябва да изслушвате и отговаряте на детето си, когато ви споделя, че някой е злоупотребил с него. Може да ви звучи невероятно, но често родителите могат да си затварят очите в продължение на години, когато партньорът им злоупотребява с тяхното дете — това е класически тип отричане.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: newsbeezer.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСоциални грижиНовиниПсихологияСнимкиИзследванияАнкетиСтатистически проучванияЗдравни проблеми