Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да разрушите цикъла на малтретиране на деца у вашето семейство - 2 част

Как да разрушите цикъла на малтретиране на деца у вашето семейство - 2 част

Как да разрушите цикъла на малтретиране на деца у вашето семейство - 2 част - изображение

Известно е, че малтретирането на деца се повтаря от поколение на поколение. Въпреки че не е универсално вярно, децата на родители със зависимости са изложени на по-висок риск от всякакви видове злоупотреба и развитие на зависимости.

Причините, поради които хората, които са били сексуално малтретирани в детска възраст, продължават да влизат в подобни отношения в зряла възраст, било като насилници, или като жертви, са сложни и добре документирани. Но възможно ли е този цикъл да бъде разрушен или преживяното малтретиране означава, че бъдещите дисфункционални взаимоотношения са неизбежни?

Абсолютно не. Следвайки тези съвети, можете да прекъснете цикъла на малтретирането и да се научите как да имате здрави, подхранващи отношения с вашите деца.

Образовайте детето си за тялото му

Резултатите от изследванията на злоупотребата с деца са ясни — децата, които знаят как работи тялото им; знаят истинските имена на частите на тялото, а не измислените детски имена, с които те се назовават, е по-малко вероятно да бъдат сексуално насилвани. Те също така са по-способни да съобщават какво се е случило с тях и да бъдат взети насериозно, ако докладват злоупотреби. Въпреки че може да изпитвате някои отрицателни емоции около секса и сексуалността, като вина и срам, трябва да се опитате да не ги предадете на детето си. Повторете Съвет 1, ако е необходимо.

Обгрижвайте детето си по несексуални начини

Всички деца се нуждаят от баланс между дисциплина (граници) и обгрижване. Хората, които са били сексуално малтретирани като деца, може да не знаят как да обгрижват детето си по здравословни начини, така че те или прилагат неподходяща грижа или избягват да го правят изобщо. Има много неща, които можете да правите, за да обгрижвате детето си, без да го докосвате, като да го изслушвате, да проявявате интерес към живота му, да му помагате да решава проблемите си, да играете и да споделяте време заедно. Топлината може да бъде изразена и чрез поглед, усмивка и отговор. Въпреки това, любящото, несексуално докосване чрез прегръдка, държане на ръцете и погалване, когато детето ви се нуждае от тях, не са злоупотреба и също са важни начини да обгрижвате вашето дете.

Използвайте похвала и възнаграждение при учене

Децата се учат, асоциирайки приятните чувства, които им носят похвалите и възнагражденията, със своите собствени действия. Използването на наградна система, като например да давате възможност на детето си да трупа точки, когато изпълнява отговорностите си, е добър начин за преподаване на положително поведение. Презадоволяването на децата, като даването на прекалено много награди, без да очаквате добро поведение, може да ги направи уязвими на манипулации и пристрастености, защото по този начин те не са овластени да печелят собствените си награди, затова ги търсят от другите. От друга страна, да очаквате перфектно поведение, но никога да не възнаграждавате детето си, ще го накара да се чувства лишено. Това отново го прави уязвимо за хора, които давайки му съвсем малко удоволствие, ще изглеждат много привлекателни за вашето дете.

Избягвайте тежките наказания

Използването на наказание, като пляскане и унижение, може да направи вашето дете нечувствително на физическа и емоционална болка, правейки го по-уязвимо на злоупотреба. Съществуват много припокривания между физическо, емоционално и сексуално насилие, а жертвите съобщават, че емоционалното насилие е най-непоносимата форма, което ги прави уязвими на употребата на наркотици, за да се справят с емоционалната болка. В някои случаи болката и отрицателните емоции могат да се асоциират със сексуалната възбуда, което прави детето ви още по-уязвимо на сексуално насилие и пристрастеност към секса. Използвайте ясните граници и системата за възнаграждения последователно, за да оформите поведението на детето си. Ако това не е достатъчно, потърсете професионална помощ.

Използвайте ресурси за родители

Въпреки че може да не сте имали щастливо и здраво детство, вие можете да го предоставите на вашето дете. Днес има повече ресурси за родителите от всякога, включително книги за родители, родителски групи и професионална помощ. Не се притеснявайте да се възползвате от тях, когато имате нужда от това.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: medicaldaily.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноАнкетиСнимкиИзследванияСтатистически проучванияЗдравни проблемиСоциални грижиЛайфстайлИнтервютаБотаникаЛечения