Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Какви са най-честите мотиви на жените да правят секс

Какви са най-честите мотиви на жените да правят секс

Какви са най-честите мотиви на жените да правят секс - изображение

Както мъжете, така и жените съобщават за широк кръг от причини за осъществяване на сексуален контакт. Всъщност проучване идентифицира 237 различни сексуални мотивации, посочени от хората! Но как човешките причини за секс се различават въз основа на вида връзка, в която са? Сексуалните мотиви различават ли се и в зависимост от сексуалната ориентация?

Неотдавнашно проучване, дава възможност да се разберат тези въпроси (поне що се отнася до дамите).
В това изследване 510 зрели жени (наети онлайн чрез посредничеството на университеската управа) дават информация за това какво ги мотивира да правят секс. Участничките са на средна възраст 21,6 години и най-често се идентифицират като хетеросексуални (61.7%). Те получават списък от 140 различни мотивации за това, че са правили секс (листът с тях е получен от минали изследвания и съдържа обяснения като удоволствие, любов и отмъщение). За всеки елемент участничките посочват колко често са правили секс по тази конкретна причина в четири отделни контекста: случайни сексуални контакти с жена; случайни сексуални контакти с мъж; по време интимни отношения с жена; и по време интимни отношения с мъж.

По отношение на контекста на връзката — физическите причини са по-често подкрепени от емоционалните, когато жените са предприемали сексуални действия със случаен партньор. Но обратното е било вярно за секса по време на връзка, което означава, че емоционалните причини са по-често срещани от физическите при ангажимент. Тези резултати се извеждат от получените данни, независимо от пола на партньора.
Примерите за някои от най-често срещаните мотивации за секс със случаен партньор включват: "Исках да изпитам физическото удоволствие", "Физическият външен вид на човека ме привлече", "Бях възбудена" и "Чувствах се добре".
Примери за някои от най-честите причини за секс с партньор, с който са във връзка, са: "Исках да покажа любовта си към човека" и "Исках емоционална близост".
Най-рядко (разбира се) се съобщават мотивации, фокусиращи се към постигането на определени цели като „Исках да се почувствам по-близо до бог“ и (предизвикващото тревога) “Исках да заразя някого с полово предавана болест“.

Проучване сред студентки за сексуалната мотивация

Оказва се, че голяма част от моделите на сексуално привличане при жените не са свързани с причините за сексуални контакти - други думи, при сравнение на привличането на жените към различни по пол партньори зависи не от пола а от личната им мотивация.

Според извадката сексуалната ориентация не играе голяма роля в сексуалната мотивация. Както във всяко изследване и в това има ограничения, включително фактът, че повечето участници са студенти, а знаем, че в този период на живота има особености при интимните контакти. Възможно е моделът на констатациите да е различен в извадка с по-възрастни хора или други видове участници. Освен това повечето жени са били хетеросексуални, а тези с други сексуални наклонности са имали сравнително малко интимни преживявания със същия пол. По този начин по-разнообразна извадка би била полезна, преди да се направят твърде много изводи за констатациите относно сексуалната ориентация.
Събраните данни предоставят допълнителна подкрепа за идеята, че причините за секс на жените са много разнообразни. Важното е, че освен това ни съобщава, че мотивацията за сексуални контакти зависи от контекста на взаимоотношенията им.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: lehmiller.com
Снимки: the-riotact.com; health.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниЗдравни съветиСпортХранене при...ИсторияПсихологияАнкетиСнимкиНаправления в медицинатаТестовеЗдравни проблемиОрганизацииФизиологияСоциални грижиСпециалистиРецептиАлт. медицинаЛеченияБотаника