Начало Психология Поведенческа психология Патология Помощ! Не мога да достигна оргазъм

Помощ! Не мога да достигна оргазъм

Помощ! Не мога да достигна оргазъм - изображение

Аноргазмията не е никак рядък проблем.

Почти всеки, които не успява да достигне оргазъм се срамува от това. В обществото сексуалността е толкова популяризирана и дъвкана тема, че всички се опитват да се представят като сексуални атлети. Ето защо повечето хора, страдащи от аноргазмия, дълго време си мълчат и търсят своя начин да живеят без това, което в днешно време се счита за кулминацията и връх на сексуалния живот.


Мислите, че сте единственият наоколо с такъв проблем? Грешите!

Аноргазмията представлява вид сексуална дисфункция, която не е особено популярна в обществото, защото може да остане само лично достояние, дори след интимен контакт с партньора. Определящо за нея е, че независимо дали стимулацията е самостоятелна или чрез контакт с другиго не се достига до оргазмено състояние. При господата състоянието се нарича забавена еякулация и се среща по-рядко преди средата на човешкия живот. А при дамите е доста по-разпространено състояние, отколкото при господата. Подобно отклонение може да доведе до дълбоко сексуално разочарование, опити за хиперкомпенсация и смущаване на интимните взаимоотношения с партньора.

Причините за състоянието често се обясняват с тревожност и неспособност за отпускане по време на сексуален акт. Понякога е последствие от медицински проблеми като диабет, паркинсонова болест, множествена склероза, химеотерапечтични странични ефекти, травми в тазовата област (като например наранявания, причинени от падане), травми при раждане, вулводиния и сърдечно-съдови заболявания. Други причини са използването на наркотични вещества и алкохол преди и по време на сексуална активност. Ситуационна (необичайна за лицето) аноргазмия може да се предизвика от приема на антидепресанти и според проучвания над 15 % от използващите подобни медикаменти са констатирали проблем от този тип сексуална активност.


При проучване в Америка са получени приблизителни данни, от които можем да стигнем до интересни изводи. Там над 15% от дамите, попълнили анкетата съобщават за трудности при достигането на оргазъм, като 10% никога не са изпитвали такъв. Изненадващ факт е, че жените успяващи „често“ да достигнат кулминацията в сексуалния акт, посочват, че това се случва в 50 до 70% от интимните им контакти. Според специалистите, това значи, че дори при наличие на възможност за достигане на оргазъм не се постига оптималност–което води до други проучвания за сексуалния живот.


Лечение

Както всяко състояние, което е извън нормата и това се третира от науката. Специалистите установяват причините, поради които не получавате оргазъм. Физическите състояния изискват намеса на квалифициран медик или подробна консултация със сексолога.
Сексолозите препоръчват опознаване на тялото, опити за самостоятелна стимулация и сваляне на тревожностт, или другата (открита по време на терапията) психическа пречка.
Обикновено първоначалните опити се увенчават с успех едва след 45-тата минута, самостоятелна стимулация, използване на въображението и релаксация. Едноличните опити често работят по-добре, отколкото тези с партньор, защото в тях се елиминира безпокойството и срамът, изпитван от интимното действие.

Страдащите от аноргазмия, които имат интимни половинки, най-често първо привикват с методите, извеждащи ги от проблема и едва в последствие показват на партньорите си стъпките, които са им от помощ. Важно е да се подчертае, че няма нищо нередно в използването на безопасни допълнителни средства за стимулация, защото те са просто начин да се доведе лицето до нормално за физиката му състояние на възбуда.


Повечето страдащи от аноргазмия хора изпитват неудобство от състоянието си и се тревожат как биха реагирали околните, ако поемат грижата за сексуалното си задоволяване по време на полов контакт. Но овладяването на умение да се достигне до естествения и нормален завършек на интимен контакт е просто ценно умение, което подобрява качеството на живот.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: bustle.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияТестовеИсторияНаправления в медицинатаНовиниПатологияСпециалистиФизиологияНормативни актовеЛеченияСнимкиАнкетиЗдравни съветиЗдравни проблемиОрганизацииСоциални грижиАлт. медицинаРецептиХранене при...БотаникаСпорт