Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво е гранично личностово разстройство

Какво е гранично личностово разстройство

Какво е гранично личностово разстройство - изображение

Граничното личностно разстройство е състояние, характеризиращо се с хронична нестабилност в отношенията, екстремни емоционални реакции и постоянен страх от изоставяне.

Граничните личности са една от спорните теми в средите, занимаващи се с психично здраве. Това е така, защото част от специалистите са на мнение, че граничните личности не се намират в рамките на патологичното състояние, а други обясняват, че разстройството е реакция на травма в ранна детска възраст, а не действителен проблем, свързан с психичното здраве.

Характеристики и симптоми на граничната личност

За да отговаря на условията за диагностициране, човек трябва непрекъснато да проявява симптомите на разстройството. По-голямата част от хората някога са имали част от симптомите, когато са под напрежение. Международният класификатор на болестите е изключително полезен по отношение определяне на болестните състояния, а според него симптомите се изразяват в няколко основни точки.

- Затруднения в самоопределяне и идентификация, както и справянето с проблеми при междуличностните контакти.

- Черти в характера, предизвикващи притеснения (тенденция към чести лъжи и квалификации).

- Относителна стабилност на симптоматиката във времето (временната поява на симптоми, не значи гранично разстройство, а сътресения в личния живот).

- Предизвикателства във функционирането, свързани със състоянието, са симптом, ако не се обясняват съвсем логично с обстоятелствата от околната среда или нормалното развитие на личността. Децата например, показват много признаци на граничната личност, но емоционалното регулиране предизвиква подрастващият да има съмнително поведение — това е напълно нормално за тяхното израстване.

- Предизвикателствата, свързани с отклонението, не са по-добре обяснени от медицинско състояние като мозъчен тумор или злоупотреба с вещества.

След като дадено лице отговаря на тези диагностични критерии, трябва да има и поне пет от деветте изисквания, които ще ви представим.

Емоционална нестабилност — хората с гранично личностово разстройство могат да получат интензивни промени в настроението, както и емоции, които изглеждат необичайно интензивни за ситуацията. Малко порицание по време на работа може да предизвика дни на самомнителност. Много страдащи виждат света в черно и бяло, като хората, местата и нещата бързо се променят за тях, но биват определяни като абсолютно добри или лоши.

Тревожност — разстройството води хората до паника и стрес, и те започват да се чувстват особено уязвими в условията на несигурност.

Тревожност при раздяла — отклонението се характеризира с интензивен и хроничен страх от изоставяне или отхвърляне. Ако бъдете отхвърлени за втори път, например, може да предизвика толкова тревога, сякаш сте се развели.

Депресия — хората, страдащи от разстройството, се чувстват депресирани или безнадеждни и могат да изпитват затруднения при възстановяване от неуспехи. Срам, вина и чувства на неадекватност са често срещани.

Импулсивно поведение — граничните личности често действат, без да мислят. Те могат да се ангажират с натрапчиво поведение или да прибегнат до самонараняване, за да изразят чувствата си и да се справят с болката.

Поемане на рискове — граничното разстройство често води до поемане на ненужни рискове. Страдащите или не оценяват риска, или не успяват правилно да преценят, доколко разумни са решенията.

Интерперсонален антагонизъм — граничните личности могат да копнеят за близки взаимоотношения, но често изпитват враждебни, гневни или негативни чувства към онези, които обичат. Те могат неоснователно да се ядосат в отговор на незначителни стимули или да се лутат между идеализирането и обезценяването на хората, които те обичат най-много.

Причини на граничното личностово разстройство

Много гранични личности са били малтретирани или изоставени като деца. Статистиката сочи, че 75% от тях имат анамнеза за сексуално насилие. Това е причината много специалисти да считат, че състоянието се причинява от ранни фактори на околната среда, а по генетични причини. Има известни доказателства, че граничното личностово разстройство е заболяване предавано от родител на дете, но и подозрения, че всъщност става дума за влиянието им, а не за генетична предусловеност. Значим възрастен, чиито настроения оказват вредно влияние над детето, може да го докара до развитие на нездравословни умения за третиране на ситуациите, което в крайна сметка води до гранично личностово разстройство.

Проучванията показват, че някои симптоми на състоянието - особено трудностите, регулиращи емоциите и вземането на решения, могат да имат неврологична причина.

Лечение на гранично личностово разстройство

Дълги години граничната личност се считаше за едно от най-предизвикателните психиатрични състояния, които трябва да бъдат третирани. Новите изследвания доказват, че съвременните терапии и медикаменти дават доста добри възможности за повлияване, и лечение.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: goodtherapy.org
Сниимка: themarysue.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНормативни актовеОрганизацииЛеченияЗаведенияИсторияХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиБотаникаСнимкиАлт. медицинаНовиниСпециалистиСоциални грижиСпортТестовеИнтервютаОбразование