Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Какво е дисфункционално семейство

Какво е дисфункционално семейство

Какво е дисфункционално семейство  - изображение

Семейството е много повече от сбора на своите членове. То е динамична и гъвкава система на взаимоотношения между неговите членове, които се грижат за удовлетворяването на материалните, социалните, духовните и емоционалните потребности.

В правилно функциониращото семейство всички тези нужди са изпълнени. Ако има конфликти или криза, членовете на семейството работят заедно и се подкрепят взаимно, за да намерят решения. В дисфункционалното семейство ситуацията е съвсем различна.

Как семейството става дисфункционално?

В нефункциониращото семейство може да открием повече от един от признаците, посочени по-долу. Те са предупредителен знак за семействата, които вярват, че климатът в дома им е спокоен и подкрепящ, и не забелязват признаците на токсичната среда. Ако някой от тези предупредителни знаци ви се стори познат, имайте предвид, че семейната терапия е отлична възможност за подобряването на функционирането на семейството.

Емоционална зависимост и манипулация

Емоционална зависимост се появява в случаите, в които светът и себеусещането на даден човек станат напълно зависими от поведението и действията на друг. За да удовлетворят нуждите си емоционално зависимите хора използват манипулативни техники, сърдене, игнориране, насаждане на чувство за вина и т.н. Емоционалната зависимост може да се прояви между партньорите, но и между родителите и децата. Прекалените грижи, контролът, постоянните съвети не са нищо друго освен остра нужди от смисъл. Нуждата да бъдеш нужен на децата си вреди неимоверно на семейните връзки и отношения.

Физическо, словесно или емоционално насилие

За съжаление все още е много висок броят на хората, които са убедени, че насилието е нормално, но то не е - в нито една от формите, в които се проявява.

Твърде строго или твърде толерантно родителство

Прекалено строгите родители просто искат децата им да следват правилата и не отделят време, а често и не считат за необходимо, да разговарят с тях за чувствата или потребностите им. Прекалено толерантните родители имат по-свободно отношение към възпитанието и оставят децата си да се грижат за себе си сами. Това води до липса на уважение в семейството и пречи на децата да се почувстват част от здравата семейна йерархия.

Проблеми в общуването

В този случай децата не се чувстват комфортно, когато изразяват това, което чувстват и мислят. Те се стараят да потискат емоциите си или говорят неясно, не споделят проблемите си и не търсят подкрепа от родителите си, което създава проблеми и се отразява на връзката им. В много случаи това се дължи на страх, че ще бъдат обвинени или неразбрани.

Липса на емпатия

Неумението да се поставяме на мястото на другия и да съпреживяваме неговите страхове и проблеми, води до напрежение и липса на близост и сигурност в семейството.

Конфликти

Постоянните конфликти, спорове и скандали между родителите, независимо дали са разделени или все още са заедно, създават несигурна и нелюбяща среда, в която децата растат нещастни и пренебрегвани.

Изолация

Децата не прекарват времето си с други роднини като баби и дядовци, чичовци, братовчеди, нито с други семейства, които имат деца на тяхната възраст.

Отсъствие от дома

Родителите често са далеч от дома поради работа или зависимости (алкохол, наркотици, хазарт). Нямат време за семейни занимания, ангажименти или игра и разговори с децата.

Прекомерни отговорности

Децата трябва да поемат отговорности, които са според възможностите и възрастта им. Не са малко обаче родителите, които прехвърлят много от своите задачи и отговорности на своите деца – като грижи за по-малките братя и сестри, домакински задачи и други.

Прочетете още: Дисфункционалният семеен модел и как той засяга децата

Редактор: Ина Фенерова
Източник: steptohealth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияТестовеНовиниЛюбопитноИнтервютаЗдравни съветиСоциални грижиВидеоОрганизацииРецептиИстория