Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Какво е и какво не е емоционалното здраве

Какво е и какво не е емоционалното здраве

Какво е и какво не е емоционалното здраве - изображение

Емоциите могат да бъдат чудесен израз на радост, но могат също да бъдат вредни за нашето здраве и благополучие. Големите въпроси, що се отнася до емоциите, са защо те понякога са много трудни за контролиране и как можем да се научим да насърчаваме емоциите умело и здравословно?

За да се отговори на тези въпроси, е важно да се определи точно какво е емоционалното здраве.

Дефиниране на емоционалното здраве

Ръководството за помощ (The Help Guide) твърди, че емоционално здрави са онези, които могат да контролират емоциите и поведението си; които показват устойчивост в тревожни ситуации и могат да изградят силни и трайни взаимоотношения. Емоционалното здраве не означава просто недостиг на психично здраве. Точно както липсата на депресия не означава, че някой е щастлив или емоционално здрав.

Важно е също така да отбележим, че както всяко желано състояние, емоционалното здравеизисква посвещение и усилия, то не се случва просто така.

Характеристиките на емоционалното здраве

Емоционалното здраве е изпъстрено с положителни характеристики, което означава, че положителните емоции се отнасят до постигането на емоционално здраве.

Ръководството за помощ (The Help Guide) описва емоционално здравите хора като притежаващи чувство на удовлетворение, жар за живот, способност за справяне със стреса и препятствията, чувство за смисъл и цел в живота, гъвкавост за учене и адаптация, баланс между работа и забавление, способност да се създават и поддържат отношения, самочувствие и висока самооценка.

Позитивните психолози изследват емоционалното здраве повече от четири десетилетия и вярват, че то е повече от оптимизъм, а истинско разбиране за това, което наистина ни прави по-щастливи.

Какво не е: разбиване на митовете

Да си дадем свободата да изпитваме отрицателни емоции и да знаем, че това няма да повлияе на общото ни емоционално здраве и щастие, е напълно здравословно и необходимо. Скриването на тези емоции от страх, че ще унищожат общото ни удовлетворение, всъщност е контрапродуктивно.

Това е едно от големите погрешни схващания за емоционалното здраве:

Да бъдем емоционално здрави не означава отсъствие на отрицателни емоции и имитиране на положителни такива, когато те не са действително чувствани — това не представлява емоционално здраве.

Kогато се появяват емоции от безсмислени реакции, те в крайна сметка поставят емоционалното здраве на изпитание. Често се случва така, че реагираме емоционално на всичко, което ни кара да се чувстваме зле. Когато постоянно обвиняваме други хора и ситуации за емоциите, които преживяваме, ние не сме емоционално здрави, а без емоционална осъзнатост, можем да изживеем целия си живот, без да разберем или постигнем емоционално здраве.

Лично ние вярваме, че емоционалното здраве е повече от постигането на високо ниво на самоувереност и самооценка, както твърди горната дефиниция. То е още една крачка напред; емоционалното здраве се достига, когато се научим да приемаме себе си, особено в случаите, когато правим грешки и срещаме пречки в живота.

Внедряване в практиката

Важен момент за изясняване е разликата между психичното заболяване и емоционалното здраве.Има много хора, които страдат от депресия и други психични заболявания, които се нуждаят от повече от това, което може да предложи позитивната психология като такава. Въпреки че тя може да окаже силно влияние върху емоционалното здраве, психичните заболявания често изискват мултидисциплинарни стратегии за дългосрочна намеса, при което позитивната психология е само един компонент. Това не означава, че някой, страдащ от психично заболяване, не може да постигне емоционално здраве, означава, че той може да се нуждае от повече ресурси за по-дълъг период от време.

Позитивната психология има за цел да разкрие методи за постигане на емоционално здраве и благополучие за всички. Важно е да се разбере, че достигането на емоционално здраве е субективното търсене на всеки индивид и в никакъв случай не е лесна задача. Всичко това изисква ангажираност, практика и упоритост.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: positivepsychologyprogram.com

Снимка: consciousdiscipline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаФизиологияСоциални грижиАнкетиСпортБотаникаОрганизацииНовиниНормативни актовеХранене при...ТестовеЗаведенияЛеченияИнтервютаПроизводителиРецептиИсторияОбразованиеОткритияКлинични пътеки