Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво е разстройство на настроението

Какво е разстройство на настроението

Какво е разстройство на настроението - изображение
Променливите настроения, които пречат на ежедневието, могат да са индикация за разстройства като депресия или биполярно разстройство. Разстройствата на настроението са лечими медицински състояния. Повечето хора, които страдат от този проблем, се подобряват с подходяща на правилно поставена диагноза, лечение и подкрепа.

Ако имате притеснения относно промени в настроението или поведението си или го забелязвате при ваш близък, важно е да знаете как да разпознавате заболяванията като депресия и биполярно разстройство и как да получите подходяща диагноза и лечение за тях.

Депресия

Депресията е медицинско състояние, което засяга хора от всички полове, раси, възраст и статус. Хората, които имат клинична депресия, чувстват повече от тъга или понижено настроение. Те могат да се чувстват безнадеждно и да страдат от дълбока емоционална болка за продължителни периоди от време. Депресията може да причини дисфункция във всеки аспект от живота.

Жените имат 50% по-голяма вероятност да преживеят разстройство на настроението от мъжете.

Основна депресия (наричана още униполярна депресия) е най-често диагностицираната депресия. Тя обикновено е епизодична. За да бъде диагностицирана, симптомите трябва да продължат най-малко две седмици; но ако засягат способността ви (или тази на ваш близък) да функционирате или усещяте риск от самонараняване или мисли за самоубийство, незабавно потърсете помощ.

Много фактори могат да причинят депресия, включително биохимията (проблеми с регулирането на настроението от мозъка), генетиката, семейната история, злоупотребата с вещества, заболяване или други тежки събития от живота на човека. При някои хора депресията е лека, докато при други тя е по-тежка.

Биполярно разстройство

Биполярно разстройство (по-рано наричано маниакална депресия) е нарушение на настроението, при което човек преживява периоди на депресия и такива на повишено настроение (независимо дали възбуда или раздразнение) и повишена енергия, периоди без симптоми и — при някои — смесени състояния със симптоми на депресията и мания едновременно.

Тези цикли на настроението могат да продължат от няколко часа до месеци. Биполярното разстройство може да бъде от леко до тежко. Това състояние се развива в семейството: повече от две трети от хората с биполярно разстройство имат поне един близък роднина с нарушение на настроението. Приблизително 5,7 милиона американци (или 2,6% от населението на Америка) живеят с биполярно разстройство — състояние, което може да бъде лекувано и управлявано.

Дистимия

Дистимията (понякога наричана "персистираща депресия" или "дистимично разстройство") е хронична, непрестанна депресия. Дистимичната диагноза изисква по-малко депресивни симптоми, отколкото при основната депресия, но за да бъде диагностицирана, трябва да присъства поне две години.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: familyaware.org

Снимка: sunrisehouse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаСпортБотаникаНовиниСоциални грижиХранене при...ВидеоАнкетиТестовеЗдравни проблемиИзследвания