Начало Психология Социална психология Аз Какво е самоизпълняващо се пророчество

Какво е самоизпълняващо се пророчество

Какво е самоизпълняващо се пророчество - изображение

Как се проявява самоизпълняващото се пророчество

То е лъжливо убеждение, което води до собственото си изпълнение и включва три събития:

  • подържате фалшиво вярване за друг човек
  • третирате човека по начин, който съответства на невярното ви убеждение
  • лицето реагира на отношението, което получава, като потвърждава грешното убеждение

Какво е лъжливо убеждение?

Фалшивото вярване е такова вярване, което не съвпада с това на другия човек за себе си. Едно фалшиво вяраване може да бъде положително или отрицателно. Например, може да поддържате убеждение за другия, че е способен или не е способен да направи нещо.

След това да започнете да третирате лицето по начин, който съответства на вашето (невярно) убеждение – човекът може да започне да отговаря на начина, по който го третирате, като потвърждава вашето (невярно) убеждение. Лицето може да започне да вярва в себе си или да се съмнява в себе си, в зависимост от отношението, което получава от вас.

Самоизпълняващото се пророчество оказва мощен психологически ефект, когато вашите очаквания за способностите на друг човек влияят върху това как той вижда себе си.


Феноменът първоначално е изследван в училищни условия. Робърт Розентал (1973) изследва как учителите оказват влияние върху представянето на учениците. Той установя, че е вероятно учителите да третират учениците в съответствие с техните фалшиви убеждения чрез:

"Създаване на топла и приятелска среда за учениците, предоставяне на възможност на учениците да развият своите умения, предоставяне на възможност на учениците да практикуват уменията си и предоставяне на учениците на обратна връзка, основаваща се на резултати"


Защо фалшивите вярвания на другите влияят върху начина, по който мислим за себе си?

Според Теорията на самоутвърждаването (Swann, 1987), хората имат базово желание да потвърдят  своите понятията за себе си, т.е. начина, по който се възприемат. Теорията на самоутвърждаването предполага, че е екзистенциално удоволствие да се потвърди Аз-концепцията, дори когато тя е отрицателна.

Например, ние потвърждаваме лъжливите вярвания на други хора, действайки в съответствие с тях, и това ни дава твърдо усещане за идентичност или собствена личност. В заключение, ние се опитваме да изпълним някаква роля, т.е. роля, която сме си поставили с помощта на другите.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: everydayhealth.com

Снимка: thoughtco.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлТестовеСнимкиИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛичности