Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 12 разлики между позитивната и негативната гледна точка за живота

12 разлики между позитивната и негативната гледна точка за живота

12 разлики между позитивната и негативната гледна точка за живота - изображение

Отдавна е известно, че положителната гледна точка към живота и към света, който ни заобикаля, ни кара да се чувстваме по-добре. Далеч не всички хора обаче знаят как да поддържат своята позитивна нагласа всеки ден, как да успяват да виждат доброто във всяка една ситуация.

По тази причина психолози са съставили списък със съществените разлики между щастливите и нещастните хора, както и техните отличителни черти.

- Позитивните хора са готови за нови приключения и преживявания. Негативните се страхуват от промяната.

- Позитивните хора казват: „Браво, ти си истински професионалист!“. Негативните си мислят: „Няма смисъл да хваля някого за нещо, което и без това той трябва да свърши”.

- Позитивните хора започват разговора с: „Как си? Много се надявам при теб всичко да е наред!“… Негативните казват: „Аз ще…“ и говорят непрекъснато за себе си.

- Позитивните хора се грижат за хората около себе си и са готови винаги да окажат помощ и подкрепа. Негативните са убедени, че са центърът на вселената.

- Позитивните хора не бягат от отговорност за собствения си провал. Негативните обвиняват другите за собствените си грешки.

- Позитивните хора се извиняват за грешките си и за всяко неудобство, което причиняват. Негативните хора не се извиняват, дори когато са наясно, че са виновни.

- Позитивните хора се стараят да не нараняват чувствата на другите. Негативните се интересуват само от себе си и от собствените си облаги.

- Позитивните хора искат останалите да успяват, негативните тайно се надяват другите да се провалят.

- Позитивните хора участват във всякакви конструктивни дискусии. Негативните мразят да бъдат критикувани.

- Позитивните хора се стремят да научават нови неща. Негативните са убедени, че знаят всичко.

- Позитивните хора казват: „Горе главата, успокой се, с теб съм”, негативните казват: „Ще го превъзмогнеш, поплачи си, нещата ще се оправят.“

- Позитивните хора казват: „Трябва да променя нещо. Няма да продължавам да живея така. Негативните казват: „Нищо не може да се направи по въпроса. Такава е съдбата ми“.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: BrightSide
Снимка: pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицина