Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Какво е холистична психотерапия

Какво е холистична психотерапия

Какво е холистична психотерапия - изображение

Холистичната психотерапия е интегративен подход, основан на психосинтеза и се фокусира върху взаимоотношенията между ума, тялото и духа, опитвайки се да разбере и да се справи с начините, по които проблемите в един аспект на ума могат да доведат до проблеми в други области, които са важни за човека, с помощта на квалифициран специалист в областта на психичното здраве с цел пациента да се приспособи по-добре към цялостното си съществуване, чрез насърчаване на себеприемането.

История и развитие на холистичната терапия

Що се отнася до предоставянето на медицински грижи, терминът „холистичен“ се използва още от времето на Хипократ. Самият той вярва, че не е достатъчно лечението да се съсредоточава в един аспект на човека и здравето му. Хипократ подчертава колко е важно да се постигне равновесие в отделните индивиди, като гледаме на личността като на едно цяло, съставено от много елементи, работещи в синхрон.

През миналия век медицинските грижи се фокусират над симптоматиката и едностранната форма на лечение. Всичко свързано с ума обикновено се лекува с консултации, а симптомите на тялото се бомбардират с медикаменти и хирургични намеси. Умът и тялото са последователно разглеждани като отделни единици.
Едва през 70-те хората в медицинските и други области на здравеопазването осъзнаха, че лечението на един или два симптома, което се прилага обикновено, невинаги успява да помогне на хората да подобрят общото качество на живота си. През 1975 година е направено първото движение за алтернативни форми на терапевтична дейност, което дава начало и на холистичната психотерапия.

Установена в принципите на приемане и релаксация, холистичната терапия се основава на множество форми на терапия, като например:

- психоанализа;

- когнитивна поведенческа терапия;

- хипнотерапия;

- насочвана визуализация.

Теория и методи на холистичната терапия

Теорията за холистичната терапия твърди, че съзнанието на човека не се помещава в никоя конкретна част от него, а е съчетание на ума, тялото и духа. За практикуването на холистична психология е важно специалистите да започнат да разглеждат човека като цялостна личност/същество, за да могат да си сътрудничат с него в терапията и да му помогнат да осъзнае връзките между емоциите, мислите, духовните си преживявания и физическото състояние.

Терапевтите могат да помогнат на клиентите си да осъзнаят, че всеки един от тези компоненти работи съвместно в хармония, за да поддържа ежедневната им функционалност. Това по-дълбоко разбиране на цялостното същество (аз) често успява да доведе до по-голямо самосъзнание, самоуважение и самоприемане.
Холистичната терапия не работи, за да елиминира симптомите. Вместо това, този терапевтичен метод разглежда симптомите като един от начините, по които същността на човека може да привлече вниманието си към по-високото осъзнаване. За да развият осведомеността чрез холистична терапия, практикуващите работят по-малко, за да помогнат на хората да постигнат промяна и повече, за да им помогнат да приемат настоящия момент — кои са и къде са те сега. Терапевтите предлагат подкрепа, тъй като клиентите им работят, за да приемат това, което се случва вътре в тях. След като се постигне това приемане, хората могат да се откажат от собствената си съпротива, което допълнително им позволява да се отпуснат и да освободят всякакви страхове. Приемането и релаксацията са важни компоненти на тази терапия.

Упражнения в холистичната терапия

Холистичната терапия се стреми dостигне три нива на съществуването: тялото, емоциите и ума/душата.

Първоначалните упражнения по холистична терапия (които се провеждат в сеансите с терапевта) често използват техники за масаж, за да се съсредоточи вниманието на човек върху областите на напрежение в тялото. Тези области на напрежение се смятат за прояви на дълбоко потиснати емоции.

След като се установи доверие между терапевта и клиента, специалистът може да помогне на човека да се освободи от телесното напрежение. Често това води до освобождаване от множество потиснати емоции.
Продължителната терапия преминава през упражнения използват словесни форми на психотерапия в процеса по разбиране на емоциите, произтичащи от освобождаване на телесното напрежение. Терапевтът и клиентът изследват тези емоции и ролята, която играят в живота на пациента. Специалистът често успява да помогне на пациента да поеме контрола над защитите си и да премахне репресията над емоциите.

За да се достигне трето ниво на холистично обединение, се правят още упражнения. Терапията може да продължи години преди това ниво да се достигне. Тези упражнения произтичат от екзистенциален подход, при който терапевтът и клиентът си сътрудничат в стремежа да свържат човека с по-дълбоко значение на света. Този процес обикновено включва познание в областта на философията и медитацията.

Състояния, които се третират от холистичната терапия

Холистичната терапия може да бъде използвана за справяне с всякакви предизвикателства при разнообразен кръг от хора. Холистичният подход може да бъде от полза при лечението на:

- депресия;

- безпокойство;

- загриженост, свързана с регулирането на настроението;

- соматични заболявания;

- стрес;

- последствията от травми като злоупотреба и сексуално насилие.

Идеите зад холистичната терапия често се използват в сферата на превантивната терапия, която също е известна като практики за благополучие (уелнес). В областта на превенцията холистичната терапия е под формата на многобройни алтернативни практики като медитация, йога, акупунктура и масажна терапия. Освен това уелнес фокусираният терапевт обикновено работи с клиентите си, за да постигне баланс в грижата за ума, тялото и духа им. Това често включва насърчаване на хората да участват във физически дейности, да изследват своята духовност (за тези, които изразяват духовната си природа) или да останат свързани с близките си чрез положителни стилове на общуване.

Критики и ограничения на холистичната терапия

Самите холистични терапевти споменават сериозно ограничение в интервенцията на три нива, която е описана по-горе. Мнозинството от хората изпитват трудности да достигнат до връзка с духа и ума на дълбоко ниво. Една от възможните причини за това е дългият период от време — често години и промяната в емоционалните нива за това време. Голям брой от хората, който са започнали този вид терапия се отказват по пътя и не достигат целта на единение между различните сфери на съществуването си.

Клиничната холистична терапия е разработена в отговор на голямата продължителност на холистичната терапия като опит да се намали количеството сесии, необходими на хората за постигане на подобряване в чувство за благополучие. Клиничната холистична терапия се осъществява в рамките на максимум 40 сесии и включва психодинамични подходи. Интердисциплинарен екип от професионалисти сътрудничи в грижата за симптомите на пациента, соматични или други, както и за останалите му емоционални и/или духовни нужди.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: goodtherapy.org
Сниимка: nutritionbliss.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛеченияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСпециалистиИсторияСнимкиЗаведенияСоциални грижиИнтервютаЗдравни съветиОрганизацииСпортКлинични пътекиНормативни актовеАлт. медицина