Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво представлява амнезията

Какво представлява амнезията

Какво представлява амнезията - изображение

Амнезията е загуба на паметта. Може да бъде основана на дементно състояние, психологическа травма или физическо увреждане, нарушило правилното функциониране на мозъка.

Хората, страдащи от амнезия най-често изпитват затруднение да формират нови спомени (да записват в паметта си нова информация или да прехвърлят такава от краткосрочната в дългосрочната памет). При по-обхватни мозъчни увреди съществува проблем с изграждането на представа за бъдещето, поради използването на спомените, за да се изгради очакване или мечта.
Основните проблеми, влошаващи качеството на живот, се състоят в неспособността за запаметяване на нови неща и тази за припомняне на минали събития.

Видове амнезия

Детска амнезия е естественото отсъствие на ясни спомени за първите години от живота ни.

Преходна глобарна амнезия – състояние, което изследователите все още не разбират в пълнота. Състои се в обърканост и превъзбуда, обяснявани от учените с блокиране на кръвоносните съдове, което мозъкът възприема като припадък. В резултат, освен че няколко часа страдащите са изключително объркани, впоследствие нямат ясен спомен за случилото се.

Ретроградната амнезия представлява загуба основно на скорошни спомени. Липсата на такива най-често води до живот в далечното минало и силно объркване за настоящето. Деменцията се основава на постепенно засилваща се ретроградна амнезия.

Антероградна амнезия е тази, която не позволява създаването на нови спомени. В повечето случаи ефектът е временен и се изразява в „бели петна“. Освен при употреба на упойващи вещества(наркотици и алкохол) се случва и при увреждане на хипокампуса, който отговаря за създаването на нови спомени.

Кое причинява амнезията?

Деменция – състои се основно в загуба на скорошни спомени, дезориентация във време и пространство, а в най-тежките си форми - нарушена представа за собствена личност.

Аноксия — липса на достатъчно количество кислород в мозъка. Най-често се случва при инсулт, инфаркт и подобни на тях състояния. Ако мозъчната тъкан бъде лишена, от нужния й кислород, но не добие увреждания, то след аноксията остава само липсата на спомен.

Увреждане на хипокампуса. Хипокампусът е основна за паметовата система част от мозъка ни. Дейността му се изразява във формиране на спомени, организирането им в краткосрочна и дългосрочна памет и премахването им, ако е необходимо.

Поражения на мозъка. Физически поражения, черепно-мозъчни травми, туморни образувания (и премахването им) и инфекции могат да предизвикат постоянни проблеми с паметта. Смущенията най-често се изявяват първо в обърканост относно времето, свързано с нараняването и лечението на физическите поражения.

Алкохол и опиати. В краткосрочен план спиртните напитки могат да ви докарат няколко "бели петна". В дългосрочен, алкохолизмът може да причини синдром на Вернике — Корсаков, който затруднява добиването на нови спомени.

Емоционални травми и стрес могат да причинят дисоциативна амнезия. Когато умът се претовари, е склонен да отхвърля мисли и чувства. Може да доведе до загуба на подробности от живота ни, дори да до състояния на скиталчество, предизвикано от объркване.

Диагноза

Диагностицирането се прави само от медицинско лице, като най-често за това е разумно да се обърнем към невролог. Оценката се извършва на няколко нива, най-често се състои в разговори с близките и страдащото лице, когнитивни тестове и диагностични изследвания. Възможно е да се използва скенер, за да се установят с точност евентуалните увреждания на мозъка. Кръвните тестове целят установяване на евентуални инфекциозни проблеми или синдром на Вернике — Корсаков (свързан с недостиг на витамин B1).

Лечение

Лекуването на амнезията е доста сложно и медиците се фокусират върху основния причинител на състоянието.

При амнезия, причинена от приемане на опиващи вещества и алкохол, лечението започва с детоксикация, за да заработи нормално мозъкът.

Амнезия, от лека травма на главата, обикновено се оставя да отшуми с времето. При по-тежки травми възстановяването се случва през 6 до 9 месеца след нараняването.

Деменцията най-често е неизлечима. Медиците предписват медикаменти и терапии, които да задържат максимално дълго мозъка в оптимален режим на работа.

При постоянна загуба на паметта лекарите често препоръчват трудова терапия, която да даде нови умения на страдащия. Обучават го в техники за организиране на информацията и го запознават със средства за подобряване на паметта.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: healthline.com; levelandclinic.org
Снимка: bemestarnatal.blogspot.bg

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЛюбопитноБотаникаПсихологияХранене при...Здравни съветиСоциални грижиАлт. медицинаИсторияИзследванияЛеченияСнимкиКлинични пътекиЗаведенияНормативни актовеИнтервютаОрганизацииСпециалистиДиетиСпортГеографияАнкетиЛичностиНаправления в медицината