Начало Психология Психология на развитието Развитие на хората в трета възраст Как да познаем деменцията

Как да познаем деменцията

Как да познаем деменцията - изображение

Деменциите се превръщат в проблем на все повече хора. Факт е, че медицината напредна и голям процент от хората, преживели увреждащи мозъка болестни състояния, живеят години след лечение. Но не можем да отречем, че стресът, лекарствените продукти и алкохола, които приемаме, имат голяма роля в протичането на жизнените ни процеси.
Видовете деменция са много, диапазонът е широк и изключително сложен. Подозрения могат да възникват по много причини, но ако няколко от симптомите бъдат забелязани едновременно, е разумно да се обърнем към медицинско лице.

Проблеми с паметта

Нормално е да се забравя, на всеки се случва. Повечето хора забравят неща от далечното си минало или поне такива, които не са изключително важни за личността им. Страдащите от деменция забравят ежедневни неща, в началото малки и безобидни, с времето все по-големи и сериозни. Представете си каква трагедия е да нямаш идея къде си, кога си, с какви хора си заобиколен. В ранен стадий деменцията просто обърква хората за скоро отминали събития, постепенно сериозността стига до там – да не се помнят лицата на близките и какво са правили преди минута.

Объркване

Времето става проблем.
- Сутрин ли е?
- Кой ден е?
- Кой сезон?
- Коя година?
Същото се отнася и до ориентацията в пространството.
- В хола ли сме или в кухнята?
- В чужд дом ли сме?
И най-болезненото за семейството – до околните хора.
- Познаваме ли се?
- Кой/коя съм аз?
- Каква е връзката ни?
Дори „Как се казваш?“ може да получи грешен отговор.
Подобни въпроси имат объркан отклик. Проблемът не е само гореспоменатата памет, а и това, че логическите процеси, с които вие бихте достигнали до отговора, ако го нямате, вече страдат.

Волеви проблеми

При деменция волята страда. Липсва желание за изпълнение на някои активности (най-често, за такива, които са тежали на плещите на лицето съвсем осезателно) търпението е намаляло, дори удоволствието от дейности, изискващи проява на усилие изчезва.

Характерът се изостря

Вариантите, вече споменах, са много, но може да се каже, че роднините добре познават възрастния човек и неговите навици. Ако рязко те се променят, и се:

- сменя необичайно емоционалното състояние;
- проявява непредизвикана агресия;
- злоупотребява с алкохол;
- проявява каприз за почти всичко;
- избягва все повече контакти с околните хора;
- започва да събира вещи (не визираме колекциониране, а събирачество).

Отпадането на функции на мозъка е изключително болезнено за близките на страдащото лице, от емоционална гледна точка. Повечето семейства с подобна история описват състоянието на възрастния човек като "повяхване". Развитието на деменцията, основано на много медицински процеси, засягащи здравния статус на страдащото лице.

За да се даде адекватно лечение на болестното състояние, е необходимо навременно вземане на мерки. Да разпознаем деменцията е първата крачка от борбата с последствията й, защото трябва да знаем, че колкото и да е страшна тя, МОЖЕ да бъде забавена.

Автор: Станислава Тонева

Снимка: reutzdrav.ru

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияНовиниЛайфстайлХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаСоциални грижиИсторияИзследванияСпортИнтервютаСнимкиБотаникаЛечения