Начало Психология Психология на развитието Развитие на хората в трета възраст Стратегии за успешна комуникация с хора, страдащи от деменция

Стратегии за успешна комуникация с хора, страдащи от деменция

Стратегии за успешна комуникация с хора, страдащи от деменция - изображение

Изключително болезнено е за близките на страдащ от болестта на Алцхаймер или друг тип деменция да наблюдават как болестта прогресира и постепенно променя пациента до почти неузнаваемост. С течение на времето процесите на дегенерация на нервните клетки се засилват, вследствие на което забравянето от време на време се превръща в сериозно нарушението на паметта. От забравянето на ключовете се стига до неспособност за разпознаване дори на собствените си деца.

За близките и роднините е препоръчително да са запознати с това, как да комуникират успешно със страдащите от деменция, тъй като пациентите често се чувстват дезориентирани, изплашени или постепенно губят възможността да извършват нормални и лесни дейности като поддържане на хигиена, хранене, обличане на дрехи и много други.

С прогресирането на болестното състояния пациентът все по-рядко успява да запамети нова информация или да си припомни стара такава. Често когато страдащият от невродегенеративното заболяване навлезе в последните стадии на болестта, той бива описван от близките и роднините си като сянка на предишното си аз. За жалост деменцията трансформира значително пациента и поддържането на нормални отношения се превръща в предизвикателство.

Осъзнаването на това как да общувате успешно предоставя възможността за смислена връзка със страдащия от невродегенеративното заболяване. Прилагането на правилните комуникационни техники може да подобри значително взаимоотношенията ви с вашия близък, диагностициран с деменция.

Предлагаме на вниманието ви 10 стратегии за комуникация с хора, страдащи от деменция.

  • Информирайте се за състоянието на вашия близък. Деменцията неизменно се влошава с течение на времето. Хората, които се борят с невродегенеративното заболяване, постепенно изпитват все по-големи трудности с разбирането на другите и средата си. Забравянето на имената на останалите, а дори своето собствено е често срещано в късните етапи на болестта.
  • Говорете ясно, като се опитате да звучите успокояващо. Не се обръщайте към страдащия от деменция като към дете и не се отнасяйте със снизхождение.
  • Винаги използвайте техните имена. Избягвайте да говорите за тях в трето лице по време на разговорите. Обръщайте се към страдащите от деменция поименно, когато ги поздравявате. Заместете израза "Здравей! Аз съм." със "Здравей, бабо! Аз съм Димитър."
  • Придържайте се към една тема на разговор. Деменцията води до намалени когнитивни способности, така че не очаквайте от страдащите от заболяването с лекота да следят различните нишки на разговора.
  • Не пренебрегвайте ползата от невербалната комуникация. Поддържайте зрителен контакт и се усмихвайте. Когато заболяването напредне значително, невербалната комуникация може да се окаже единственият вариант за общуване.
  • Изслушвайте вашия близък, като се опитате да вникнете в неговите думи. Ако не разбирате какво ви казва, попитайте учтиво и спокойно. Неуспешното общуване може да увеличи нивата на тревожност на страдащия от деменция значително и допълнително да усложни ситуацията.
  • Не се заяждайте. Разговорите ви няма да прогресират особено, ако постоянно поправяте всяко едно изказване на страдащия от невродегенеративното заболяване. Да, заблудите и неверните изказвания ще представляват част от поведението на вашия близък. Това обаче не означава, че е ваше задължение да спорите непрекъснато с него за това.
  • Имайте търпение. Дайте на вашия роднина или приятел време да възприеме вашите думи. Ако зададете въпрос, изчакайте няколко секунди, докато човекът с диагноза осмисли думите ви и формулира отговор. Не позволявайте на раздразнението да ви попречи да комуникирате спокойно и успешно със страдащия от деменция.
  • Приемете, че ще има добри и лоши дни. Докато деменцията се влошава с времето, хората, страдащи от заболяването, могат да имат хубави и тежки моменти като всеки друг човек. Възможно е в даден ден вашият близък да си спомня вашето име, къде се намира и с кого разговаря, но на следващата сутрин отново да има проблеми с разпознаването на познати хора и места.

Редактор: Нора Маркова
Източник: aplaceformom.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияНовиниХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаБотаникаИсторияИзследванияЛечения