Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Какво представлява психоаналитичната терапия

Какво представлява психоаналитичната терапия

Какво представлява психоаналитичната терапия - изображение

Психоаналитичната терапия е един от най-известните начини на лечение, но е и един от най-неразбраните от потърсилите помощта й. Този вид терапия е изградена върху теориите и работата на Зигмунд Фройд, който основава мисловната школа, известно като психоанализа.

Какво представлява психоаналитичната терапия?

Психоаналитичната терапия разглежда как безсъзнателният ум влияе върху мислите и поведението.

Фройд описва несъзнаваното като резервоар от желания, мисли и спомени, които са под повърхността на осъзнатото съзнание. Той вярва, че тези несъзнателни сили често могат да доведат до психическо безпокойство и смущения.

Психоанализата често включва вглеждане в преживявания в ранна детска възраст, за да се открие как тези събития вероятно са оформили индивида и как те допринасят за настоящите му действия. Хората, подложени на психоаналитична терапия, често се срещат с терапевта си поне веднъж седмично и могат да останат на терапия няколко седмици, месеци или дори години. Чрез този процес надеждата е, че хората ще могат да получат прозрение и осъзнаване на несъзнателните сили, които допринасят за тяхното настоящо умствено състояние.

Историята на психоаналитичната терапия

Психоаналитичната теория се ражда от работата на известния психоаналитик Зигмунд Фройд, който започва да развива терапевтичните си техники в края на 18 век.

През 1885 г. Фройд започва да учи и работи с Жан-Мартин Шарко в парижката университетска болница Салпетриера. Шарко използва хипноза за лечение на жени, страдащи известното по онова време като истерия. Симптомите на заболяването включват частична парализа, халюцинации и нервност.

Фройд продължава да изследва приложението на хипнозата в лечението, но работата и приятелството с неговия колега Йозеф Брайер довеждат до развитието на най-известната му терапевтична техника.

Брейър описва лечението на млада жена, известна в историята на случая като Анна О., чиито симптоми на истерия се облекчават, когато говори за своите травматични преживявания. Фройд и Бруер си сътрудничат за написването на книга, на имеозаглавена "Изследвания върху истерията", и Фройд продължава да развива използването на тази "разговорна терапия". Този подход предполага, че простото говорене за проблемите може да помогне за облекчаване на психологическия дистрес.

Как действа психоаналитичната терапия?

Психоаналитичните терапевти обикновено прекарват времето си, слушайки пациентите как говорят за своя живот, поради което този метод често се нарича "разговорният лек". Терапевтът търси модели или значими събития, които могат да играят роля в настоящите затруднения на клиента. Психоаналитиците смятат, че детските събития и несъзнателните чувства, мисли и мотивация играят роля в психичното заболяване и маладаптивното поведение.

Психоаналитичната терапия използва и други техники, включващи свободната асоциация, изследването на преноса, наблюдението на защитата и чувствата, с които пациентът може да не е наясно, както и интерпретация на сънищата.

Какви са ползите от психоаналитичната терапия?

Както при всеки подход към психичното здраве, психоаналитичната терапия може да има плюсове и минуси.

Степента, до която тези потенциални ползи и клопки влияят върху избора да се използва този подход, зависи от редица фактори, включително предпочитанията на индивидите и тежестта на симптомите.

Този тип лечение има критици, които твърдят, че психоаналитичната терапия е твърде времеемка, скъпа и като цяло неефективна. Някои, като Ноам Чомски и Карл Попър, казват, че психоанализата няма научна основа. Погрешните схващания за този вид лечение често са свързани с някои от по-ранните, по-класически фройдистки приложения на психоаналитичното лечение.

През последните няколко десетилетия са направени значителни изследвания, потвърждаващи предимствата на този подход.

Терапевтът предлага емпатична и неосъдителна среда, в която клиентът може да се чувства сигурен в разкриването на чувства или действия, които са довели до стрес и трудности в живота му. Често споделянето на тези тежестта в контекста на терапевтично взаимоотношение може да има благотворно влияние. Освен това е доказано, че този тип самоизследване може да доведе до продължителен емоционален растеж във времето.

Какви са недостатъците на психоаналитичната терапия?

Както при всички методи на лечение, съществуват и потенциални недостатъци, които също трябва да се имат предвид. Разходите често се цитират като най-големият недостатък на психоаналитичната терапия. Много клиенти посещават терапия от години, така че финансовите и времеви разходи, свързани с този начин на лечение, могат да бъдат потенциално много високи.

Психоаналитичната терапия е само един подход към психичното здраве. Той може да предложи ползи, които да са подходящи за вашата конкретна ситуация, но винаги говорете с вашия лекар или терапевт, за да определите кой психотерапевтичен метод може да бъде най-ефективният за вашите индивидуални нужди.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: serenityhousedetoxhouston.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСнимкиИсторияСпециалистиСоциални грижиЗаведенияЛеченияИнтервюта