Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво представлява сомнамбулизмът

Какво представлява сомнамбулизмът

Какво представлява сомнамбулизмът - изображение

Ходенето на сън, официално известно като сомнамбулизъм, е поведенческо разстройство, което възниква по време на дълбок сън и води до ходене или до други сложни поведения, докато личността спи. То е много по-често срещано при деца, отколкото при възрастни и е по-вероятно да се случи, когато човек е бил лишен от сън. Тъй като спящият обикновено остава в дълбок сън през целия епизод, той може трудно да се събуди и вероятно няма да си спомня какво се е случило.

Сомнамбулизмът обикновено включва повече от простичко ходене по време на сън - той е поредица от сложни поведения, които се извършват напълно несъзнателно, най-очевидното, от които е ходенето. Симптомите варират от това страдащият просто да седи в леглото и да се оглежда наоколо, през възможността да се разхожда из стаята или къщата, до напускане на дома и обхождане на дълъг маршрут.
Често срещано и напълно погрешно вярване е, че ходещият на сън човек не трябва да се събужда. Всъщност е опасно да се остави да спи.

Според статистиката сомнамбулизма се появява при между 1% и 15% от популацията на хората по света. Симптомите в зряла възраст са често срещани и не са свързани с никакви значими психични или психиатрични проблеми. Най-често сред причините за появата на отклонението са лишаване от сън, седативни вещества (включително алкохол), фибрилни заболявания и някои видове медикаменти.
При децата състоянието е много по-често срещано отколкото при възрастните (особено при тези на възраст между три и седем години) и се наблюдава с по-голяма честота при деца със сънна апнея.

Какви са симптомите

Както споменахме това състояние най-често се появява при дълбок сън, но може да бъде наблюдавано и при по-леките етапи на съня, обикновено в рамките на първите часове след заспиване. Освен самото ходене на сън съществуват и други симптоми, и те включват:

- Изправяне, ходене и „оглеждане“ на сън;
- липса или съвсем слаб спомен за случилото се;
- изпускане на тазови резервоари (най-често при деца);
- трудно събуждане на спящия по време на епизод;
- викове (по време на сън, във връзка с усещането за заплаха);
- насилие;

Специфично лечение на сомнамбулизма не може да бъде посочено. В много случаи подобряване на хигиената на съня може да елиминира проблема. При наличие на симптоми е изключително важно да не се започва самолечение, а да се потърси медицинска помощ, защото епизодите на разстройството могат да доведат до доста сериозни наранявания. По време на консултацията трябва да се обсъдят много фактори, като умората, повишените нива стрес или безсънието на страдащия.

При част от случаите на сънното разстройство ефективно се използва хипноза. С доста висока ефективност се използват фармакологичните терапии като седативно–хипнотични или антидепресантни.
Състоянието се среща по-често при незрели организми, но се израства с годините, особено когато дълбокият сън намалява.

Тъй като лишаването от сън често допринася за сомнамбулизма, увеличаването на времето, предвидено за сън, може да бъде полезно. Другите възможни причини включват алкохол и някои медикаменти. Според експертите е добре да се направи дълъг и успокояващ ритуал преди лягане, за да се намалят шансовете за ходене на сън.
При наличие на разстройството е добре да се създаде безопасна среда за нощна почивка, с цел да се избегнат наранявания.
Пример са децата, които страдат от разстройството на съня и тяхното преместване от двуетажно на безопасно легло, отстраняването на твърдите или чупливи предмети в помещението и заключването врати и прозорци.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: sleepfoundation.org
Снимка: nationalgeographic.co.id

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиПсихологияХранене при...Алт. медицинаСнимкиСпортЛеченияНовиниДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаника