Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло По време на сън използваме 800 пъти повече нецензурни думи, отколкото докато сме будни

По време на сън използваме 800 пъти повече нецензурни думи, отколкото докато сме будни

По време на сън използваме 800 пъти повече нецензурни думи, отколкото докато сме будни - изображение

Около две трети от възрастните говорят в съня си, показват данни от ново проучване, проведено от психолози, които уточняват, че повечето разговори по време на сън включват предимно негативни думи, обиди и дори псувни.

Учените са установили, че докато сънуват, хората водят доста напрегнати разговори, включващи множество неприятни думи, а една от предполагаемите причини за това е, че по време на сън мозъкът обработва всеки неприятен момент или опасност, преживяна през деня.

Говоренето по време на сън е познато и като сомнилоквия. Разглежда се като нарушение на съня, при което човек говори, докато спи, без да осъзнава това. Говоренето по време на сън в много от случаите е сигнал за силен стрес, може да включва мърморене, сложни монолози или диалози.

Учените са провели серия от изследвания, в рамките на които са наблюдавани близо 300 души по време на сън. След анализ на резултатите, публикувани в научното списание „Sleep”, е установено, че по-голямата част от хората не говорят, докато спят, но тези, които го правят, обикновено казват негативни неща, карат се, а някои дори псуват.

„Оказва се, че по време на сън хората използват 800 пъти повече нецензурни думи, отколкото докато са будни”, коментира ръководителят на изследването д-р Джеръми Дийн.

Обяснението на учените е, че говоренето по време на сън обикновено е провокирано от най-напрегнатия момент, преживян през деня, като акцентът винаги пада върху това, което най-силно ни е засегнало. И докато в будно състояние ние може да потиснем спонтанната си реакция, по време на сън не само че може да изразим гласно чувствата си, но и да го направим с преувеличена негативност на езика.

Изследователите уточняват, че заключенията им се основават само на базата на думите, които са успели да дешифрират, тъй като част от говоренето по време на сън звучи по-скоро като мърморене и трудно може да бъде разбрано.

"Това, както и изследванията с магнитен резонанс, са поредното доказателство за висока мозъчна активност по време на сън", коментират още учените.

Според по-ранни изследвания на Ернест Хартман, посветил голяма част от научната си дейност на кошмарите, между 5 до 10 процента от хората имат кошмари веднъж в месеца или по-често. Според него неприятните сънища са свързани пряко с ежедневните ни дейности и показват наличие на страх или безпокойство. Хартман е на мнение, че най-податливи на кошмари са децата на възраст от 2 до 6 години.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: greatist.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиПсихологияХранене при...СнимкиАлт. медицинаСпортНовиниЛеченияДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаника