Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Има ли връзка между хиперактивността и проблемите със съня

Има ли връзка между хиперактивността и проблемите със съня

Има ли връзка между хиперактивността и проблемите със съня - изображение

Около 75% от децата и възрастните с хиперактивност и дефицит на вниманието имат проблеми и със съня, но до момента те са се считали за отделни проблеми.

Но най-новите изследвания карат учените да изкажат хипотеза, че голяма част от страдащите може всъщност да имат проблем, свързан с липсата на редовен циркаден сън (съобразен с естествения ритъм на тялото и хормоните, които отделя, за да го поддържа).

"Има обширни проучвания, които показват, че хората с дефицит на внимание и хиперактивност също са склонни да страдат от проблеми със съня", каза д-р Сандра Кои, доцент по психиатрия в университетския медицински център в Амстердам и основател на Европейската мрежа за възрастни хора с дефицит на внимание и хиперактивност. Тя каза, че това, което вършат учените, е "да се захванат с тази като следваща логична стъпка". "Прегледът на всичко това ни кара да предположим, че на базата на съществуващите доказателства изглежда хиперактивността, дефицитът на вниманието и циркадните проблеми са преплетени при повечето пациенти", обяснява тя.

Според доктор Кои изследователите вярват в това, защото се нарушава както дневния, така и нощния ритъм и времето на няколко физически процеса, включително сън, температура, движения, време на хранене и др. "Ако прегледате доказателствата, изглежда все повече като, че хиперактивността и безсънието са две страни на една и съща физиологична и умствена монета", каза тя. Кои отбелязва, че при 75% от пациентите с хиперактивност физиологичната фаза на сън, при която имат всички типични признаци, свързани със съня, като промените в нивото на мелатонина при сън и тези в движението, се забавят с 1,5 часа. Трансформацията в телесната температура, свързана със съня, също се отлага, което отразява появата на нужните количества мелатонин.

Освен това, много заболявания, които имат пряка връзка със съня, са свързани с дефицит на вниманието, включително синдром на неспокойните крака, сънна апнея и нарушение на циркадния ритъм, наречен синдром на забавена сънна фаза. "Хората с хиперактивност и дефицит на вниманието често показват по-голяма бдителност през нощта, което е обратното на това, което се среща при статистическото множество.", продължава тя. Много страдащи се възползват от приемането на мелатонин през нощта или терапия с ярка светлина сутрин, което може да помогне за възстановяване на циркадния ритъм.

Последните проучвания показват и че около 70% от възрастните, страдащи от хиперактивност показват свръхчувствителност на очния нерв към светлината, което води много хора до това да носят слънчеви очила за дълги периоди от време през деня, което може да подсили проблемите, свързани с циркадните промени в организма.

Хроничното спане до късно води до хронично удължаване на съня, а това има пряка връзка със затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и рак. Според Сандра Кои всички тези неща могат да бъдат предотвратени чрез възстановяване на ритъма на съня. "Работим за потвърждаването на тази прихо-физиологична връзка чрез намиране на биомаркери, като нивата на витамин D, тези на кръвната захар, на кортизол, 24-часово следене на кръвно налягане и променливостта на сърдечната честота“ каза Кои. "Ако връзката се потвърди, това повдига интригуващия въпрос: Хиперактивност и дефицит на вниманието ли причинява безсъние или обратното?

"Може би това откритие е способно да повлияе особености на хиперактивността чрез не фармакологични методи, като променяне на светлина или сън и да предотврати отрицателното въздействие на хроничното безсъние върху здравето". "Не казваме, че всички проблеми, свързани с дефицита на внимание, са свързани с тези циркадни модели, но този елемент изглежда все по-важен.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychcentral.com
Снимка: theodysseyonline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаЛайфстайлФизиологияСпортСнимкиЛеченияДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаника